Nou Arxiu de la Filmoteca de Catalunya a Terrassa


El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha començat les obres de construcció del nou Arxiu de la Filmoteca de Catalunya al Parc Audiovisual de Terrassa, situat al recinte de l’antic Hospital del Tòrax.

L’Arxiu de la Filmoteca té com a objectius fonamentals la recuperació, conservació, preservació, restauració i catalogació del patrimoni cinematogràfic que custodia. Actualment, els fons patrimonials superen les 120.000 llaunes, corresponents a uns 20.000 títols entre els quals cal destacar les col·leccions de films primitius (1895-1909), la de Lumière, de Mélies, d’Urban i de Gimeno.

Pel que fa a la recuperació i conservació del cinema, l’Arxiu conserva la col·lecció Laya Films de documentals de la Generalitat Republicana durant la Guerra Civil, la col·lecció Delmiro de Caralt, autor referent del cinema amateur català, la de Segundo de Chomón, Joaquim Jordà i l’Escola de Barcelona, entre altres. A més de les col·leccions pròpiament dites, l’Arxiu conserva un fons fotogràfic de prop d’un milió de fotografies on destaquen tres col·leccions: la Sabaté dels anys 30 als 50 i la col·lecció Vendrell de cinema clàssic americà.

L’edifici disposarà d’una superfície de 700 m² per a recepció de mercaderies, les seccions de repàs, inspecció tècnica, adequació, rentat i visionat de films, office, magatzem, serveis, i dues petites cambres climatitzades per als materials en trànsit. Al subsòl, tindrà 2.800 m² més, que allotjaran 24 cambres climatitzades destinades als materials no inflamables, conservats per separat en base als diferents requeriments tècnics. També al subsòl, en una construcció separada de l’edifici principal per raons de seguretat, 100 m² més contindran 8 petites cambres climatitzades destinades exclusivament als materials inflamables. El nou arxiu de la Filmoteca, que substituirà en modernitat i amplitud l’actual Arxiu de l’edifici La Campana, es preveu que estarà acabat a principis del 2008.

L’Arxiu, juntament amb la nova seu central de la Filmoteca de Catalunya que s’està construint al barri del Raval de Barcelona, representa una de les grans aportacions en la política d’infraestructures culturals del govern de la Generalitat de Catalunya.

Entrades populars