Art sacre al Museu Deu d'El Vendrell



El passat dia 20 de juiol, al Museu Deu de El Vendrell, va tenir lloc la inauguració de l´exposició "Art sacre de la parròquia", que es pot visitar fins el 15 d'octubre de 2007 i s´emmarca dins dels actes de celebració del 700è aniversari de la Parròquia de Sant Salvador del Vendrell. Els parlaments d´inauguració van anar a càrrec del Sr. Vicenç Cabré, de Mn. Josep M. Barenys i de l´alcalde Sr. Benet Jané.

Durant molts anys, la major part dels artistes treballaven per encàrrecs de prínceps i nobles. Altra font d’encàrrecs era l’Església. Les mateixes característiques de la litúrgia, el desig d’honorar la majestat de Déu afavoria la utilització d’objectes artístics en els actes del culte. A més, l’Església és una entitat que es perllonga en el temps. Les persones passen, però l’Església roman. I quan la persona que l’havia comprat o donat ja no hi és, l’objecte artístic resta a la Parròquia, creant un patrimoni de la comunitat.

En el cas de les imatges, encara que el retaule és de Lluís Bonifàs i Josep Batlle, el Vendrell ha tingut la sort de tenir a la comunitat l’excel•lent escultor Joan Toldrà Fàbregas, dit “Joan Matines” (1811-1889), que va tallar moltes de les escultures dels retaules de la nostra església.

Però, de tant en tant, aquest patrimoni recollit per la devoció de generacions sofreix un daltabaix: guerres, revolucions... Amb el darrer episodi, l’any 1936, es va perdre la gran majoria dels objectes d’art de la Parròquia, les imatges de la fusta tallada van ser cremades i els objectes d’orfebreria van desaparèixer, deixant com a record uns inventaris a la consueta i algunes fotografies.

La primera missa després de la guerra va ser oficiada a la plaça davant del temple parroquial per un capellà castrense, que va deixar aquí el seu calze. Poc després, mossèn Sebastià Rossell, natural del Vendrell, va recuperar una creu parroquial entre d’altres que havien estat abandonades a Portbou, abans de passar la frontera. Al mateix temps, persones devotes i institucions han exercit el mecenatge regalant objectes per al culte. Un altre capítol era el de les imatges: de l’antiga riquesa, només en restaven algunes poques que havien estat amagades per famílies devotes i després lliurades a la Parròquia. Avui veiem aquí una mostra d’aquest art, fruit de l’habilitat i de la devoció.


Entrades populars