Subasta d'una obra de Francis Bacon


"Estudi del cos humà. Home encenent el llum" de Francis Bacon

Una obra que el pintor Francis Bacon va donar a canvi del lloguer d'un estudi a Londres és la peça més destacada de la subhasta d'art modern i contemporani que celebra Christie's a la capital britànica. El quadre, encara en mans del Royal College of Art, que el va rebre com a pagament pel lloguer d'un estudi d'art, representa un violent nu masculí valorat en entre 10 i 13 milions d'euros. La institució ha decidit posar a la venda el quadre per recaptar fons per a les seves noves instal·lacions a la zona de Battersea, al sud del Tàmesi.

"Estudi del cos humà. Home encenent el llum". Aquest és el títol del quadre que sortirà a subhasta a Londres el pròxim 14 d'octubre, obra de Francis Bacon. El pintor mai va estar vinculat a la Royal College of Art, però després que un incendi destruís el seu estudi, el 1969, l'aleshores rector de la institució, Robin Darwin, li va oferir un lloc on treballar. El preu va ser l'aleshores simbòlica donació d'una de les seves pintures.

Tot i que en un primer moment Bacon va donar el quadre "Estudi de corrida de toros, número 1", anys després el pintor la va reclamar per presentar-la en una retrospectiva. Així, l'any 1975, Bacon va substituir amb caràcter provisional aquella obra per aquest nu masculí, pintat entre 1973 i 1974.

Finalment, els estudiants de la institució i el personal docent van agafar-li tanta estima al quadre que els responsables de la institució van demanar a Bacon que el pintor la deixés allà definitivament. Finalment, Bacon hi va accedir després d'explicar fins a quin punt li agradava aquella decisió, ja que ell mateix preferia aquest quadre al de la corrida de toros. L'obra, que fa 1,98 per 1,47 centímetres, forma part d'un grup d'estudis del cos humà de Bacon que conté una extraordinària força expressiva.

Entrades populars