Selecció de gravats de Piranesi a Tarragona


El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona reuneix des d'avui en una exposició una selecció de gravats de Giovanni Battista Piranesi i el seu fill Francesco, propietat de l'Abadia de Montserrat que els va adquirir a Roma a principis del segle XX. El museu, després de l'exposició de tots els gravats al Museu de Montserrat, ha optat per aquells gravats que estan més relacionats amb el món de l'Antiguitat Clàssica. La majoria dels gravats de Piranesi van ser adquirits a Roma entre 1917 i 1920, la mateixa època en la qual el monestir va comprar 'Sant Jeroni penitent' de Caravaggio.

La col·lecció de gravats de Montserrat, que consta de 18.400 obres, és de les més importants d'Espanya, al costat de la Biblioteca Nacional i la Reial Acadèmia de San Carles de València. En l'exposició de Tarragona, també es pot veure el llibre 'Il Campo Marzio dell'Antica Roma', un tractat essencial per comprendre la defensa que va fer Piranesi de Roma en temps que es discutia la seva supremacia a l'Antiguitat.

Piranesi va gravar a l'aiguafort els paratges i monuments més coneguts de la Ciutat Eterna, que van servir de record als primers turistes procedents del nord d'Europa, així com vistes en les quals la naturalesa i la vegetació guanyaven protagonisme, realitzades amb una tècnica en què primava el clarobscur.

Entrades populars