El Centre d'Estudis i Documentació del MACBA


El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) obrirà dilluns el seu Centre d'Estudis i Documentació, ubicat al Convent dels Àngels, amb el qual obre una nova etapa en què estén el seu àmbit d'activitat més enllà de les exposicions, per actuar com un espai d'investigació, diàleg i difusió.

El Centre està format per la Biblioteca, que reuneix els fons del MACBA i del Centre de Documentació Alexandre Cirici de la Generalitat, per a 45.000 volums; l'Arxiu, que acull i permet la consulta de fons documentals d'artistes, creadors i col·lectius artístics; les Aules, que acolliran la programació estable de cursos, tallers i seminaris del museu, i un espai per a exposicions de petit format.

El nou Centre d'Estudis i Documentació, presentat avui pel president de la Generalitat, José Montilla, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, és la culminació del model de museu que vol implantar el MACBA amb una concepció basada en la mirada crítica i la discussió estètica d'un "públic actiu", segons ha explicat avui el seu director, Manuel Borja-Villel.

Borja-Villel ha mostrat la seva alegria per l'obertura del Centre després d'"anys batallant" i en què s'han invertit per a l'adequació de l'espai 1,8 milions d'euros, aportats al 70% per la Generalitat i el 30% per l'Ajuntament. El consistori ha cedit al MACBA l'espai per 28 anys.

El president Montilla ha dit que aquest Centre "lliga" amb el concepte de museu del segle XXI i dóna un "pas important" en el projecte del MACBA com a "referent cultural" de Catalunya. L'alcalde de Barcelona, per part seva, ha destacat el projecte "arriscat" i "il·lusionant" del MACBA, que ha definit com un projecte "fonamental" a la Barcelona de la creativitat.

Per al director del MACBA, la concepció del museu ha superat la idea d'espai únicament d'exhibició per abraçar altres funcions programàtiques, més lligades a la investigació, l'aprenentatge, la producció artística, la creació de pensament i la difusió.

El Centre d'Estudis i Documentació vol fomentar la difusió de la informació sobre art contemporani i desenvolupar programes específics de suport a la investigació, pel que disposarà d'espais de consulta i reservats a investigadors. El museu anirà posant a disposició del públic arxius d'artistes i els continguts que vagi generant l'activitat del centre.

Entrades populars