Gran temple romà sota la catedral de Tarragona
Les prospeccions geotècniques realitzades al subsòl de la nau central de la Catedral de Tarragona realitzades aquests últims mesos han confirmat l'existència d'un gran temple romà, que podria ser el de l'emperador August.
En roda de premsa avui a Tarragona, l'arqueòleg de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), Josep Maria Macias, ha explicat que es tracta d'una estructura de 25 per 40 metres i està situada aproximadament a un metre i mig de profunditat. Seria un temple de vuit columnes frontals igual al que els tarragonins van dedicar a l'emperador August al segle I d.C.
La intenció ara és fer un estudi més profund dels vestigis trobats per confirmar definitivament si es tracta del temple d'August. Així, no es descarta durant l'any vinent o el 2009 fer més prospeccions per tenir més dades fiables sobre aquesta qüestió.
L'historiador Tàcit esmenta que l'any 15 després de Crist una representació de tarragonins va demanar a l'emperador Tiberi autorització per aixecar un temple de culte al seu antecessor August, que havia mort un any abans i que va ser qui va atorgar a Tarraco la capitalitat de la província Hispània Tarraconensis, la més gran de l'antic Imperi.
El temple de Tarragona podria haver estat el primer que se li va dedicar fora de Roma i tindria característiques similars al Partenó d'Atenes, amb vuit columnes i amb la imatge d'August entronitzat. La seva existència es coneix a través d'unes monedes romanes que el reprodueixen.
Altres articles relacionats: Comença la recerca del temple d'August