Art i esport a l'IVAM


L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) inaugurarà l'exposició "Plusmarca. Art i Esport", que posa en relleu la "sincronització" i els vincles estrets que hi ha entre les dos disciplines a través de 34 obres signades per 12 artistes contemporanis. La mostra, que commemora el 70 aniversari del diari esportiu "Marca", es podrà contemplar al museu coincidint amb el Mundial d'Atletisme Indoor que se celebra este cap de setmana a la capital valenciana. Un ferrari a mida real creat per l'artista Carlos Cuenllas obri la mostra, que pretén "fer conviure l'esperit atlètic amb la creació artística actual", segons ha assenyalat la directora de l'IVAM, Consuelo Ciscar, durant la presentació del projecte.

Està previst que a l'obertura de la mostra acudisquen esta vesprada reconegudes figures de l'àmbit esportiu, com Martín Fiz, Fermín Cacho o Juan Oiarzábal, entre d'altres. També l'exciclista Miguel Indurain visitarà demà la mostra. En este particular recorregut per l'empremta que la pràctica esportiva deixa en l'art, es poden vore també una taula de surf, fotografies i un DVD sobre la flama olímpica d'Avelino Sala; un acoblament de varetes en què Juan Correa recrea una porteria de futbol; les pilotes d'Alberto Bañuelos; la sèrie d'atletes olímpics d'Isabel Muñoz, i la ironia de Juan Pérez Aguirregoikoa amb aquarel·les sobre paper.

Completen l'exposició una instal·lació de Josune Amunarriz anomenada "Reflexos de glacial"; un audiovisual de Javier Pérez al voltant de "Metrica mundis"; un recorregut pels vessants del Txomolunga a càrrec de Gabriel Díaz; la poètica de Grönlund&Nisunem mostrant una instal·lació de cable d'acer inspirada en el tennis; les bicicletes de Keiji Kawashima i una mirada pels diferents estadis olímpics de Ballester. Totes estes peces són representatives dels quatre àmbits temàtics en què s'estructura la mostra i que analitzen, respectivament, la relació de l'ésser humà amb la màquina, el cos, la naturalesa i l'arquitectura, ha apuntat, per la seua banda , l'especialista Rafael Sierra, comissari de la mostra juntament amb Consuelo Ciscar.

Sierra ha afegit que la selecció de l'IVAM, que estarà oberta al públic fins al pròxim 6 d'abril, "constituïx un episodi més en la relació fructífera entre art i esport que, tot i que cause sorpresa, es remunta molt arrere històricament", com ho demostren els atuells que plasmen gestes olímpiques que es conserven de la Grècia clàssica. Amb esta exposició, l'IVAM completa, a més, una panoràmica sobre la presència de l'esport en la creació, que inclou també la mostra d'obres de les avantguardes històriques inaugurada ahir a l'Almodí. Les dos seleccions viatjaran a Pequín per a exhibir-se a la ciutat xinesa durant els Jocs Olímpics.

A l'acte de presentació de la mostra han assistit també la secretària autonòmica d'Esport de la Generalitat, Niurka Montalvo, i el subdirector de "Marca", Juan Ignacio Gallardo. La representant del Consell ha considerat que esta exposició és "la millor manera d'acostar l'esport a tota la societat i demostrar que no és una cosa separada de la cultura". Per la seua banda, Gallardo ha comparat la premsa esportiva com "un gran mural en què cada dia s'intenta transmetre als lectors, a través d'imatges, la bellesa estètica i les emocions que provoca l'esport".

Entrades populars