Ciberians, nou arxiu audiovisual d'art


Dissabte es va activar Ciberians, un magatzem de la cultura contemporània catalana que es produeix fora dels principals canals de distribució i de les grans indústries culturals del país, creat per Oriol Caba, que, en aquesta entrevista amb VilaWeb TV, declara: 'Una cultura potent és la que genera idees potents.' El nou arxiu, un projecte del Tigre de Cibèria amb el suport de l'Institut Ramon Llull, és format ara mateix per una quinzena de 'ciberians', seleccionats per la seva potència conceptual i per la seva capacitat de generar un llenguatge propi.

Hi ha creadors i productors culturals en els camps de l'arquitectura, la música, les arts escèniques i visuals, la interacció, la informàtica, el disseny, la televisió... Cada 'ciberià' disposa d'un espai propi a l'arxiu, amb una presentació en text, les dades de contacte, un recull de material de producció pròpia en formats diversos (text, imatge, so) i una videoentrevista (de deu minuts a un quart) en què explica davant la càmera les motivacions, inquietuds i objectius del seu treball. La interfície de la web és en català, anglès i espanyol, i les entrevistes apareixen subtitulades en aquestes dues últimes llengües.

Cibèria, pels promotors de l'arxiu, és l'espai no físic de les idees. Per això les entrevistes als quinze creadors se situen en aquest espai, lluny encara de la materialització en formats diferents d'aquestes idees i inquietuds. Amb Ciberians, de fet, hom vol estudiar el perquè i la finalitat del crear, abans que la materialització 'perverteixi' l'obra. També, possibilitar una lectura comparada i una cartografia de la cultura actual.

Ciberians és una evolució de Transports Ciberians, una iniciativa nascuda el 1998 de la reflexió d'Oriol Caba i Josep M. Fita per a experimentar amb el llenguatge d’una manera pròpia i sense interferències. D'aquella reflexió, en van sorgir una web i una llista de correu, Mnemònic, que difon activitats per a qüestionar un cert llenguatge que imposa unes idees determinades.

Ciberians ha nascut amb una quinzena de creadors: Òscar Abril Ascaso, Roger Aixut, Roger Bernat, Josep Bohigas, Meritxell Duran, Sònia Gómez, Roger Gual, Martí Guixé, Luki Huber, Sergi Jordà, Isaki Lacuesta, Daniel Miracle, Txell Miras, Roc Parés, Martí Sales i Pedro Soler. És previst que a la tardor la llista s'ampliï fins el mig centenar.

Entrades populars