Set llargs catalans participen al Festival de Sitges


'El cant dels ocells' d'Albert Serra

Set llargmetratges de producció catalana participaran en la secció oficial del Festival Internacional de Cinema de Catalunya Sitges 2008, entre els quals destaquen '¡Soy un pelele!', en què Hernán Migoya rescata Paco Calatrava com un productor "avar", i 'Transsiberian', amb un "cartell de Hollywood" però "feta a Catalunya", ha assegurat avui el muntador del film, Jaume Martí, en una trobada amb la premsa.

'Transsiberian', obra de Brad Anderson, té un repartiment en el qual hi ha Emily Mortimer --actriu de 'Mach Point' i 'Lars i una noia de veritat', entre d'altres-- i Kate Mara, i en què l'únic espanyol és Eduardo Noriega.

En canvi, l'equip d'aquest thriller psicològic "a l'estil d''El maquinista'" és català. Estrenat en el Festival de Sundance i presentat també en el de Berlín, el film ja es pot veure a 150 sales nord-americanes, segons ha indicat Martí.

En la programació de Sitges no tot és cinema fantàstic i de terror, tot i que la "comèdia idiota" que és '¡Soy un pelele!' és, a més, una "història fantàstica que serveix per reflectir la realitat" perquè, segons Migoya parafrasejant Valle-Inclán, "els miralls deformants de vegades reflecteixen millor la realitat".

Pel director gallec, autor del best-seller literari 'Todas putas', el cinema realista espanyol és realment drama, pel que fa a plasmar la realitat amb aquesta "barreja de Godard i Ozores" en què Calatrava mostra el punt de "brivall tendre" que té quan encarna un productor de cinema desesperat perquè el director Amador Mata es torna amnèsic i, a més d'oblidar que era gai, no recorda si havia escrit el guió que havia de lliurar-li.

En la Secció Oficial també participaran 'Prime Time', una coproducció andalusa i catalana on Luis Calvo reflexiona sobre el valor que li donen a la vida humana els mitjans de comunicació; 'Sexykiller', una comèdia de terror amb Alejo Saura i direcció de Miguel Martí; i 'Embrió', un 'remake' de Gonzalo López d'un film japonès dels anys 60.

La violència "molt explícita i bruta" de 'Versus', de Iago Arbreda, també es mostrarà en la Secció Oficial de la trobada cinematogràfic, en què 'Intrusos en Manasés' de Juan Carlos Claver també hi participarà.

L'homenatge de Catalunya Imaginària serà per al productor José Antonio Pérez Giner, que no va faltar a cap de les 15 primeres edicions del festival, segons ha recordat avui, i que s'ha congratulat perquè la cita tornés a centrar-se en el cinema de terror després d'uns anys que la programació era "més generalista".

A més dels divuit curtmetratges catalans programats en aquesta 41a edició del festival, en les sessions especials es podrà veure 'El cant dels ocells' d'Albert Serra, 'El somni' de Christophe Farnarier, 'Cher ami' de Miguel Pujol i 'Manos del pianista', de Sergi Sánchez.

Entrades populars