"Joana Figueres, encontres" a l'Espai Cultural Francolí



Joana Figueres, artista plàstica nascuda a Sant Feliu de Llobregat, ens presenta la seva obra dels últims dos anys de producció a l'Espai Cultural Francolí, seu de teresarius: promotors d'art, del 13 de novembre al 5 de desembre.

L’arrel creativa d’aquesta artista catalana, coneguda ja per molts, li ve donada pel món de l’espectacle, havent treballat en teatre i televisió, i sempre paral·lelament amb la pintura, finalment es decantà per aquesta última. Les seves són obres matèriques, riques, elaborades, ens mostren una exquisida combinació de colors, ja no tan vius com als inicis sinó més reflexius, i barrejats amb una buscada i sempre present textura, que combina harmònicament amb el detall, amb el dibuix insinuat, amb la incisió subtil. Hi contribueixen sens dubte els estudis i les experimentacions continuades amb el dibuix, que a vegades apareix amb un punt d’oníric o surreal, a vegades amb reminiscències d’un Klee o un Ponç.

Darrera de tot això hi ha, sens dubte, una voluntat d’expressió sense condicions ni plantejaments a priori, sense estratègies, Joana Figueres no busca la transcendència, sinó que és més visceral, busca una comunicació estètica. És un esclat de creació que es deixa guiar per l’instint, pel sentiment autèntic de l’artista, pel desig de trobar una via pròpia que no sigui el resultat de cap prejudici estètic. La intuïció dels colors que es combinen, la intuïció de les qüestions que angoixen, la intuïció de les formes que fan d’un paisatge un dibuix essencial, gairebé abstracte.
Les pintures de la Joana ens mostren un discurs obert, una gamma de possibilitats que només pot ser el resultat d’una recerca constant, d’un desig deliberat de no encallar-se en cap dels replans de la seva carrera. Per això ens interessa cada pas del seu camí, perquè desperta el nostre interès i les nostres emocions, i perquè sabem que l’únic que la guia és la llibertat irrenunciable de l’artista: la llibertat de crear.


Espai Cultural Francolí
Francolí 13-15 principal
08006 Barcelona

Entrades populars