Els museus catalans obriran gratis?

Alguns museus municipals han aplaudit la proposta que ha fet el delegat municipal de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, d'obrir fins a les 20 hores i gratis els diumenges a partir de l'any que ve, però temen que hagi un cop d'efecte de manera que els diumenges les seves sales estiguin massificades i la resta de la setmana, buides.

En declaracions a Europa Press, la directora del flamant Disseny Hub Barcelona (DHub), Marta Montmany, ha estimat que obrir gratis cada diumenge podria propiciar visites "de poca qualitat" als museus més freqüentats, ja que la gent s'amuntegaria aquest dia a les seves sales i, amb tanta gent, no veuria bé les exposicions.

Aquesta gratuïtat també pot ser negativa si el públic associa cada vegada més els seus hàbits culturals al cap de setmana perquè entre setmana els museus estarien deserts, ha apuntat Montmany.

En aquest sentit, Montmany ha assegurat que actualment els museus municipals "dupliquen i tripliquen" el nombre de visitants el primer diumenge de cada mes, quan fan jornada de portes obertes.

La directora del Museu Barbier-Mueller, Anna Casas, ha ratificat aquesta gran afluència de públic el primer diumenge de cada mes, dia que les famílies "habituals" dels museus aprofiten per visitar-lo, perquè "els hi pica pagar quatre entrades".

El director del Museu Picasso, Pepe Serra, ha declinat opinar sobre la mesura anunciada per Martí al·legant que és només una proposta i que està per veure si es posa en marxa. Fonts del museu han afegit que l'Ajuntament no els ha informat d'aquest pla.

En canvi, fonts del Museu de Ciències Naturals han assegurat en declaracions a Europa Press que va haver-hi una reunió entre membres de l'Ajuntament i els directors dels museus municipals per informar-los d'aquesta iniciativa. "Estem a l'expectativa", han assegurat des del Museu de Ciències Naturals sobre aquesta "prova pilot molt recent".

Si per a alguns, com Casas, aquesta mesura està "molt i molt bé" perquè facilita l'accés als museus a la gent que li suposa un inconvenient pagar l'entrada, i fins i tot ha considerat que, en un futur, podrien plantejar-se obrir gratuïtament dissabtes i diumenges, per a altres caldria implantar el model museístic anglès: Que els museus siguin d'accés gratuït diàriament, excepte les mostres temporals.

Una defensora del model anglès és la directora del DHub, que ha puntualitzat que no és partidària de permetre l'accés gratuït a totes les sales --només les permanents-- però tampoc a restringir-lo a uns dies concrets, perquè tem que es crearan uns fluixos de públic molt irregulars.

Segons la seva opinió, amb aquesta "bona fórmula" també s'estalviarien els carnets de reduccions, que donen "molta feina d'organització". Casas ha recalcat que la funció dels museus municipals no és recaptar diners sinó ser un "instrument didàctic".

Els deu museus municipals que es veurien afectats per aquesta mesura del consistori són el Picasso, el de Ciències Naturals, el Jardí Botànic, el Museu d'Història de la Ciutat, el DHub, el Museu Marès, el Palau de la Virreina i el Museu Etnològic.

L'Ajuntament confia que els museus en els consorcis del qual participa també se sumin a la iniciativa, a saber, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), el Museu Nacional d'Art de Catalunya (Mnac), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Museu de la Música, i les fundacions Tàpies i Miró./ EP

Entrades populars