Voler, poder i ser



En la seva IX edició el FESTIVAL BAC! 08, com en les seves anteriors edicions, es caracteritza per vincular els diferents llenguatges d'expressió artística, apropant-se tant a artistes emergents com als consagrats de l'escena cultural contemporània internacional.

Aquest any el festival proposa una crítica al consum. La societat actual és la societat del consumisme, terme que s’utilitza per descriure els efectes d’igualar la felicitat personal a la compra de béns i serveis o al consum en general. La situació queda exemplificada amb la frase com més consumeixo, més feliç sóc. També fa referència al consum desmesurat de béns i serveis en la societat contemporània que impacta en els recursos naturals i l’equilibri ecològic.

El consumisme es veu incentivat principalment per la publicitat que en algunes ocasions aconsegueix convèncer al públic que una despesa és necessària quan abans es considerava un luxe. També algunes patologies com l’obesitat o la depresió, ens fan creure més fàcilment en la publicitat enganyosa, pensant que es poden resoldre aquests problemes consumint indiscriminadament aliments, begudes, articles miraculosos i d’altres tipus de productes.

La moda, l’estètica, les últimes tendències són l’eix principal d’aquest consumisme desmesurat. La moda no és només una necessitat sinó un indicatiu de personalitat, èxit, desig, lideratge. El consum va lligat també a la cultura i a la forta pressió social existent, s’ha de ser el millor o la millor en tot, les vint-i-quatre hores del dia. La predisposició d’usar i tirar de molts productes, la baixa qualitat d’altres que comporten un període de vida relativament baix, encara que són atractius pel seu baix cost, a llarg termini surten més cars, el rebuig inadequat d’objectes que poden ser reciclats fan que el consumisme esdevingui també un fenòmen altament nociu per al medi ambient.

L’individu segueix la falsa creença que per ser feliç és imprescindible consumir. Amb les diferents disciplines artístiques: pintura, fotografia, vídeoart, instal·lació, il·lustració, performance, mural, els artistes exposaran les seves propostes sobre la influència desmesurada que aquest fenòmen exerceix en la societat actual, per convidar-la a la conscienciació, reflexió i canvi.

Entrades populars