Les taules gòtiques de Nicolás Borrás



La direcció del Museu de Belles Arts Sant Pius V de València ha garantit hui la "seguretat i integritat" de les taules gòtiques de Nicolás Borrás, ha informat avui la Conselleria de Cultura en un comunicat. 

Així, el responsable del museu, Fernando Benito, ha assegurat, sobre la possibilitat que les esmentades obres hagueren patit algun desperfecte per problemes en el sistema de climatització, que "els paràmetres de temperatura i humitat de les sales del centre s'han complit, tal com marca la legalitat, i que estan en els nivells permissibles, per tant és absolutament descartable que cap obra s'haja vist afectada".



Fernando Benito ha reconegut que una de les màquines del sistema de climatització està avariada però ha insistit que "els paràmetres de temperatura i humitat no s'han vist afectats en cap moment perquè s'ha mantingut el que marca la normativa gràcies a la resta de màquines que formen el sistema de climatització, i estan a cada moment en els paràmetres considerats permissibles".

Per a la substitució de la màquina avariada ja s'han realitzat tots els tràmits necessaris, amb tot rigor i celeritat per a evitar els problemes que pogueren presentar-se amb les temperatures que el canvi d'estació portarà.

D'altra banda, segons el responsable dels restauradors del Museu de Belles Arts, Julián Almirante, els deterioraments que presenta actualment alguna de les taules gòtiques del museu corresponen als mateixos que, al poc de restaurar-les, ja presentaven estes obres.

Ha afegit que "tenint en compte la disposició dels panells en sentit horitzontal d'algunes d'estes taules, els moviments dels mateixos poden arribar a produir-se fins i tot amb les condicions ambientals d'humitat i temperatura més idònies". 

Des del centre han explicat que les obres es van intervindre en 2003-2004 i les parts separades per la junta de taulons han estat estucades i que estos estucs recents són els que, amb el moviment de les taules, es pot apreciar que s'han després de la junta. 

"Això no vol dir --han prosseguit-- que estiga saltant la pintura original, ja que els tècnics del museu realitzen setmanalment el manteniment d'aquelles que necessiten d'alguna reparació". Este problema d'esquerdes "sempre serà una constant en este grup de taules pel mateix sistema de construcció dels panells", han afegit.

Per la seua banda, el vicepresident primer del Govern valencià i conseller de presidència, Vicente Rambla, ha manifestat, després de ser preguntat per l'estat de les obres en la roda de premsa posterior al ple del Consell, que en "la Conselleria de Cultura es veurà quina és esta situació, també per part de l'Administració de

Entrades populars