Homenatge a Ràfols-Casamada al MNAC

Un centenar de persones han homenatjat aquesta tarda l'artista Albert Ràfols-Casamada amb un breu acte al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) al qual ha assistit el mateix homenatjat i la seva dona, la també pintora Maria Girona.

"Per a la meva generació és la referència de l'artista total", ha dit el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que ha mostrat el "màxim reconeixement" personal i institucional per Ràfols-Casamada, ja que, entre d'altres èxits, va explorar els límits del llenguatge, "tasca revolucionària".

L'editor Josep Maria Castellet ha recordat els dies de vacances que solia passar amb Ràfols-Casamada i la seva dona a l'Empordà (Girona) i ha explicat que malgrat que "no ha tingut mai un aspecte dinàmic, no parava en tot el dia" perquè se'l passava pintant, escoltant música i escrivint.

El catedràtic de Teoria de l'Art de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Antoni Marí i la professora d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona (UB) Victòria Combalia han glossat la seva tasca literària i pictòrica respectivament i aquesta ha assegurat que Ràfols-Casamada va tenir la perícia d'integrar el millor d'Henri Matisse, l'expressionisme abstracte dels Estats Units i els colors.

Ràfols-Casamada (Barcelona, 1923) té una extensa i reconeguda obra pictòrica en què destaquen 'Aurora vermella' i els arcs que va pintar a la sala d'informació turística de la Casa de la Ciutat de Barcelona.

Tot i que la seva carrera literària va ser tardana, va cultivar gèneres tan variats com l'assaig i la poesia i fins i tot els va integrar en la seva pintura i exercint d'il·lustrador de clàssics literaris catalans com 'Mirall trencat', de Mercè Rodoreda./ep

Entrades populars