Els germans Centelles van rebutjar una gran exposició al MNAC




El conservador de fotografia del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), David Balsells, ha explicat avui a que el 2005 el museu va oferir als germans Centelles una gran exposició amb les fotografies de l'arxiu del seu pare, però la van rebutjar.

Balsells ha assegurat que el 2005 va mantenir una reunió "molt cordial" en què el museu es va comprometre a fer una exposició i un llibre, però els germans Centelles no van estar d'acord en les dates.

"Jo vaig proposar el 2009 per fer-ho coincidir amb el centenari de Centelles, i a ells els va semblar massa tard, així que vam acordar fer-la el 2007", ha assegurat el conservador, que ha remès als calendaris del museu, on queda constància d'aquest compromís.

"Abans de parlar de la temàtica em van trucar i em van dir que la farien al Palau de la Virreina", ha dit Balsells, que es va sorprendre "molt" per aquesta decisió, ja que "estaven d'acord amb totes les propostes". "No va donar temps a posar fil a l'agulla", ha lamentat.

En constatar que es faria una mostra a la Virreina, el MNAC va rebutjar la idea de fer una altra exposició: "No podia haver-hi una duplicitat", ha explicat el conservador.

El responsable de fotografia del museu també va fer referència a les declaracions dels germans Centelles, que aquest matí han assegurat a Catalunya Ràdio que el MNAC es va gastar "una milionada" de pressupost en l'exposició de Robert Capa.

"Ens ha sorprès que es digui que la mostra de Capa i (Gerda) Taro va costar tres vegades més que l'arxiu de Centelles, quan la de Robert Capa va costar 30.000 dòlars, no va costar més. Les dues juntes, 45.000 euros", ha afirmat Balsells, i ha afegit: "O és una desinformació molt bèstia o una mala intenció molt bèstia".

Balsells ha assegurat que el que facin els fills de Centelles "tant és", però que la seva opinió "nostàlgica" és que el seu pare no hi estaria d'acord: "A Centelles no li hagués agradat gens que aquest arxiu que ell va salvar de l'espoliació vagi a un arxiu on van les coses espoliades", ha criticat.

Europa Press

Entrades populars