Etsuro Sotoo recuperarà l'escultura de Gaudí que havia de coronar La Pedrera



L'escultor japonès, Etsuro Sotoo, que treballa en el projecte escultóric de la Sagrada Família, s'ha proposat recrear el conjunt religiós que havia de coronar la Pedrera segons el projecte original d'Antoni Gaudí. Aquesta peça original, ara destruida, mai va arribar al seu emplaçament de la Pedrera, perquè als Milà, la familia propietària de l'edifici, no els agradava. A més, la irrupció de la Setmana Tràgica de 1909 va fer que s'abandonés el projecte. Durant aquells dies de 1909, les protestes anticlericals derivaven en la crema de llocs religiosos a Barcelona i l'escultura de Gaudí tenia un evident caire cristià.

Segons el president de l'associació 'Amics de Gaudí', Joan Bassegoda, l'escultura original, feta en guix, mai es va convertir en una obra definitiva, feta en bronze daurat, perquè els Milà temien que es repetissin els fets de la Setmana Tràgica. Però en realitat, aquest motiu només era una excusa. El veritable motiu va ser que l'escultura no els agradava. Gaudí, en saber-ho, es va disgustar fins profundament, al punt d'assegurar que si hagués sabut l'opinió dels Milà, hauria rebutjat el projecte.

Concretament, l'obra que ara es recrearà, representava la Verge del Rosari flanquejada pels arcàngels Sant Miquel --amb l'espasa de l'expulsió de Adam i Eva del paradís-- i Sant Gabriel --amb els lliris de la puresa de Maria en el moment de la anunciació--, amb una de les seves ales aixecades i l'altra apuntant a terra, formant el triangle sagrat. La verge té el Nen en braços i amb un peu trepitja la serp, símbol del mal que intenta envoltar una bola del Món.

A partir d'uns croquis, Etsuro Sotoo tornarà a fer possible la idea original del genial arquitecte català. Amb aquesta obra, a més, es donarà per acabat l'edifici, segons ha explicat el president de l'Associació Amics de Gaudí. Sotoo crearà l'escultura a escala 1.10 interpretant un dibuix de l'escultor Joan Matamala, l'únic que existeix avui dia, publicat en un llibre de 1967. Matamala, de família d'escultors --era fill de Llorenç Matamala, amic de Gaudí, i nét de Joan Flotats--, coneixia l'avantprojecte, a escala natural i de guix, que va fer de l'escultura Carles Mani, i en això va basar el seu dibuix. L'escultura preparatòria del tarragoní Mani primer es va ubicar al pis principal, i després al soterrani tot i que després va ser destruïda./EP

Entrades populars