Catalunya triomfa a Donostia

El cinema català aconsegueix tres dels grans premis del Festival de Sant SebastiàL'actriu Nora Navas ha estat guardonada amb la Concha de Plata com a millor actriu al Festival de Sant Sebastià. S'ha reconegut així, el seu paper protagonista a 'Pa Negre' d'Agustí Villaronga, on interpreta Florència, la mare de l'Andreu. Ambientada en una zona rural durant la postguerra a Catalunya, 'Pa Negre' és l'adaptació de dues novel·les d'Emili Teixidor, ha estat un dels treballs que més ha sonat els darrers dies com a vencedors. Nora Navas ha participat en films com ara 'La vida de Celia' o 'Lo bueno es llorar' i té una llarga trajectòria en teatre amb obres com 'Germanes' o La casa de Bernarda Alba'. En televisió ha participat a 'El cor de la ciutat' i a 'Porca Misèria'.
 
El film dirigida per Judith Colell i Jordi Cadena, 'Elisa K' ha estat guardonada amb el Premi Especial del Jurat del Festival de Sant Sebastià. La història, basada en el relat 'Elisa Kiseljak' de Lolita Bosch, retrata el xoc que pateix una jove, quan 14 anys després de ser violada, recorda tot el que va passar, i descobreix la causa de la por amb què ha viscut des dels onze anys. Amb Aina Clotet, que encarna la protagonista de gran, i Clàudia Pons, que fa el mateix personatge però de petita, 'Elisa K' és la primera pel·lícula que codirigeixen Colell i Cadena. Tot i que el projecte no va néixer amb una intenció social, els directors confien que donarà a conèixer aquest tipus de situacions.
 
'Aita' guanya el Premi a la Millor Fotografia per la seva recerca de l'essència d'una casa. El jurat lloa la feina de Jimmy Gimferrer per un film que dóna molt pes a l'espai, la llum i les ombres.
 
El film 'Neds' ha triomfat al Festival de Sant Sebastià. L'última pel·lícula de Peter Mullan s'ha emportat la Concha d'Or i la Concha de Plata al millor actor per la interpretació que Connor McCarron fa d'un jove que se submergeix a la salvatge violència entre bandes al carrer per ràbia i frustració. Amb 'Neds' (No Educats i Delinqüents') Peter Mullan fa un retrat de la violència juvenil a les grans ciutats d'Escòcia i Anglaterra que, segons explica, ha incrementat fins al punt de convertir-se en quasi en una pandèmia. El també director de 'The Magdalene Sisters' cinta per la que va rebre el Lleó d'Or a Venècia- va escriure part del guió en una biblioteca municipal i el va inspirar un cas real.
 
 

Entrades populars