Les obres d'art robades més buscades

Agents especialitzats de la Brigada de Patrimoni Històric de la Policia Nacional han difós un vídeo amb imatges de les obres d'art robades més buscades per demanar l'ajuda del públic per localitzar-les. Algunes de les pintures estan desaparegudes des de fa vint anys i estan signades per alguns dels artistes més importants de la història de l'art, com Picasso, Matisse, Rembrandt, Velázquez, Van Gogh, Cézanne o Sorolla.

Aquesta unitat especialitzada es va crear l'any 1985 i treballa per localitzar els milers d'obres d'art, tant pintures com escultures, peces arqueològiques o arquitectòniques, desaparegudes al llarg del temps. Han recuperat gran quantitat d'obres artístiques, i fins i tot l'any 2000 va ser premiada pel Ministeri de Cultura per l'esforç per "preservar i protegir el ric patrimoni cultural". Totes les obres robades s'inclouen en una base de dades que es diu Dulcinea, on es registren totes les incidències de les obres.

En el mercat negre, on majoritàriament acaben les obres sostretes de museus i col·leccions particulars, poden arribar a pagar-se quantitats desorbitades. Per exemple, només una de les que apareixen en el vídeo, "Auvers-sur-Oise", de Paul Cézanne, que va ser robada al mes de gener de l'any 2000 del Museu Ashmolean d'Oxford, al Regne Unit, està valorada amb 4,8 milions d'euros.

El mateix any també hi va haver un robatori de deu obres mestres al Museu Gardner de Boston, valorades en 250 milions, entre les quals un Rembrandt de 1663, "Tempesta al mar de Galilea", i obres de Degas, Vermeer i Manet.

Dues de les obres més buscades són "El colom i els petits pèsols", de Picasso, i "La pastoral", de Matisse, robades, amb tres quadres més, del Museu d'Art Modern de París, al maig d'aquest any. Els especialistes també busquen dues obres de Van Gogh, "Les roselles vermelles", sostreta a Egipte, i "Vista del mar de Scheveningen", del seu museu a Amsterdam. Aquest any també han desaparegut de Sorolla "El santer de la confraria", robat a València, i "Noia amb barret", de Toulouse-Lautrec, a Itàlia. Però no tot són robatoris recents, ja que al Palau Reial de Madrid se'n va produir un a l'agost de l'any 1989 que encara no ha estat resolt, amb peces sostretes com "Sant Carles Borromeu", de Velázquez. /acn

Entrades populars