Un productor britànic projecta invertir 8 MEUR en uns estudis cinematogràfics a la Bisbal d'Empordà

Chris Samwells, acompanyat de Toni Badimon aquest divendres al cinema Alexandra © ACN

La crisi no és del món del cinema i, per això, el productor britànic Chris Samwells vol tirar endavant un projecte ambiciós a Catalunya per dotar el país d'uns nous estudis cinematogràfics i un pla de producció de pel·lícules de cinema i televisió. Els platós s'ubicarien en un espai de 3.600 metres quadrats al polígon industrial de la Bisbal d'Empordà i incorporarien equipament tècnic amb tecnologia punta. Samwells considera que s'ha d'aprofitar 'la bellesa' de la zona i dotar-la també d'un teixit industrial. En total, i pels propers cinc anys, la inversió arribarà als 25 MEUR. Si l'equipament funciona, no es descarta obrir nous estudis arreu del territori.

La Bisbal d'Empordà podria acollir uns estudis cinematogràfics. Extraordinary Film Studio ha escollit aquesta població catalana per instal·lar-hi un estudi de 3.600 metres quadrats en un polígon industrial, aconseguir així revitalitzar la zona amb noves empreses i, paral·lelament, donar un impuls al sector cinematogràfic del país. Serien unes instal·lacions innovadores, amb la màxima tecnologia punta en matèria audiovisual que servirien per tirar endavant projectes cinematogràfiques que l'empresa ja té en cartera, així com qualsevol altra producció que pogués interessar als inversos.

Aquest divendres, el productor Chris Samwells ha presentat el projecte a Barcelona, acompanyat de Toni Badimon, de la distribuïdora Baditri. Samwells ha explicat que creu que la indústria cinematogràfica catalana no segueix el camí correcte per convertir-se precisament en indústria. Samwells pensa que els productors han de reinvertir els diners recaptats al cinema, sense comptar amb el suport de l'administració, i que, per això, és bàsica 'la distribució internacional' dels films. Per això defensa que el seu projecte és 'sostenible'.

Es construiria doncs 'una petita fàbrica' aprofitant, per Samwells, un dels patrimonis de Catalunya, 'la seva bellesa i les localitzacions'. En aquest sentit, Samwells ha explicat també que el projecte deixaria una vuitantena de llocs de treball que es cobririen amb treballadors de la comarca i de Catalunya. Per això, el productor insisteix en comptar amb els professionals de l'audiovisual del país i oferir-los així tota una carrera en aquest món. Creu que hi ha bons professionals i que ara no tenen un futur prometedor. Un exemple d'aquesta voluntat és un concurs de guions el guanyador del qual podrà realitzar la seva obra.

Els estudis cinematogràfics comptarien en un primer moment amb una inversió de 8 MEUR per la seva construcció però a llarg termini, en cinc anys, la inversió arribaria als 25 MEUR. Són diners aportats principalment per Newport Capital i d'inversos privats europeus, però Samwells ha explicat que no n'hi ha cap de català. Pel productor cal que funcioni perquè 'públic i empresaris no vegin el cinema com una pèrdua sinó com un negoci'.

El projecte d'Extraordinary Film Studio compta també amb un pla de produccions que s'encetarà amb 'Els camaleons'. El film, dirigit pel mateix Chris Samwells, que es començarà a rodar el gener vinent, i també contindrà localitzacions d'Alemanya i França, té un pressupost de 5 MEUR. La segona pel·lícula que es produirà serà 'La brigada internacional', una cinta al voltant de la vida durant la guerra civil espanyola. El tercer projecte en cartera és d'animació, i és que Samwell vol també que Extraordinary Film Studio es faci un lloc en el món de l'animació.

A banda d'aquestes produccions, els estudis volen donar servei també a altres productores per fer films o pel·lícules per a televisió. Es començarà a treballar a partir del gener vinent, però no serà fins al setembre que la instal·lació funcionarà a ple rendiment.

Extraordinari Features ha arribat a un acord amb la productora i distribuïdora Baditri, que dóna suport a la iniciativa. Toni Badimon ha explicat que no poden invertir econòmicament en aquest projecte però que ajudaran al màxim per aconseguir que el sector del cinema a Catalunya rebi un bon impuls i pugui sortir de la crisi. /Font

Entrades populars