Les Decennals de Valls superen totes les expectatives

Cap de setmana de festes a Valls i de diada castellera. La capital de l'Alt Camp ha engegat les celebracions de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela amb una multitudinària diada castellera que ha superat totes les expectatives de participació. En un principi s'hi esperaven uns 7.000 castellers procedents d'arreu dels Països Catalans, però finalment la xifra ha superat els 9.000. Aquesta particular trobada només se celebra cada deu anys i aquest any, a més, s'ha aprofitat per celebrar la declaració dels castells patrimoni immaterial de la humanitat.

Valls està de festa i ho ha volgut celebrar de forma especial. Aquest diumenge 57 colles castelleres provinents de Catalunya, les Balears, el País Valencià i la Catalunya Nord s'han reunit a la capital de l'Alt Camp amb motiu de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. Els castellers han aixecat de forma simultània diferents castells de vuit i després totes han fet pilars al mateix temps. Una exhibició que l'escriptor Josep Maria Espinàs ha posat d'exemple per definir el que hauria de ser la Catalunya del futur. Segons Espinàs, "Catalunya ha d'aprendre dels castells la cohesió, la suma de forces, la dels terços, els quarts i la pinya, per poder celebrar que estem construint col·lectivament el futur d'un país". A més, aprofitant el marc de les Festes Decennals, aquest dissabte s'ha celebrat el primer simposi casteller, que ha comptat amb la participació d'una vintena d'intel·lectuals i persones properes al món dels castells, i al llarg del cap de setmana la capital de l'Alt Camp acull laprimera fira sobre els castells.

La festa ha arrencant amb la tradicional baixada de la Mare de Déu de la Candela, un dels actes més emblemàtics i solemnes de la celebració. Les principals autoritats polítiques de la ciutat i del Camp de Tarragona, precedides pel seguici cerimonial, han entrat a l'església de Sant Joan per veure com traslladaven la Mare de Déu. Segons la tradició, s'ha de mantenir la imatge al cambril durant deu anys, i, quan comencen les Decennals, la Mare de Déu passa a presidir l'altar major de l'església. Precisament aquest any se celebren els cent anys de la coronació de la Mare de Déu de la Candela. A banda d'aquests actes, per aquests deu dies de festes hi ha programats més de 500 espectacles de dansa, música, teatre i circ. /Font

Entrades populars