Els Enderrock plasmen la bona salut de la música en català

La gala d'entrega de la desena edició dels Premis Enderrock ha palesat la bona salut de la música en català, amb una gran diversitat de grups d'èxit premiats. A més, l'acte ha homenatjat diversos protagonistes del sector musical català. Començant per Sopa de Cabra, 25 anys després del seu naixement, també s'ha recordat el malaurat Esteve Fortuny (Dharma), Núria Feliu, Oriol Tramvia, Ara va de Bo, Xavier Berenguel, La Negra i la Vella. La professió s'ha reunit aquest dilluns a l'Artèria Paral·lel per presenciar l'entrega dels diversos guardons als millors artistes i discs de l'any, segons la crítica i el públic. Alguns dels artistes premiats com Els Pets, Mishima o Sanjosex, hi han actuat.

A Sopa de Cabra, pels seus 25 anys (des que es va formar el grup); a La Locomotora Negra per 40 anys en actiu; a La Vella Dixieland per 30 anys en actiu; a Núria Feliu (50 anys)... La nit dels Premis Enderrock ha esdevingut una autèntica successió de reconeixements i homenatges a grups, artistes i fins i tot sectors de la indústria musical catalana, com el que s'ha fet als 50 anys de la creació del segell Edigsa, al desè aniversari de la promotora Vesc, als 35 anys de l'Associació de Mànagers i Representants de Catalunya (ARC) i als 75 anys de la creació del Jazz Club de Granollers.

Reunits a l'Artèria Paral·lel, una bona representació del sector musical català (especialment el que s'expressa en català) ha participat en l'entrega dels X Premis Enderrock que concedeix anualment la revista homònima a partir del criteri del públic i de la crítica. Els vencedors es coneixien des de fa unes setmanes, i per tant, la gala tenia -com sempre- un aire festiu i de comunió del sector, lluny de la tensió de les gales d'entrega de premis tradicional. Els Pets (millor artista i millor disc pop-rock del 2010 per votació popular i de la crítica), Mishima (millor lletra de cançó per 'Tot torna a començar' per votació popular i millor disc de pop-rock -'Ordre i aventura'- segons la crítica), Sanjosex (millor disc en la categoria de cançó d'autor per votació popular i de la crítica), La Iaia (Grup revelació per votació popular), Kaulakau + Miguel Fernández i Biel Ballester Trio (millor artista de jazz), han actuat al llarg de les dues hores que ha durat la gala.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit la gala d'entrega dels Premis Enderrock 2011, una cerimònia que ha estat conduïda pel periodista de TV3 Xavier Coral. Personalitats del món de l'espectacle i de la indústria musical catalana hi han assistit també, alguns dels quals han participat en la llarga entrega de premis d'una gala que ha durat més de tres hores. David Carabén, líder de Mishima, ha recollit dos premis aquesta nit. Primer per a la millor lletra de cançó -'Tot torna a començar'- per votació popular, i després pel millor disc de pop-rock segons la crítica per 'Ordre i Aventuar. Carabén ha expressat la seva satisfacció, i respecte el primer premi ha explicat a l'ACN que la lletra de la cançó 'li va caure' després de temps de llegir una sèrie de temes, però que a diferència d'altres cançons no va ser una lletra pensada o estructurada. 'El cas és que va sortir bé, ha resumit Carabén, perquè m'han donat el premi'.

De la seva banda, Lluís Gavaldà, que després de 25 de trajectòria amb Els Pets aquesta nit han rebut el guardó a millor grup de pop-rock de 2010 i el de millor disc ('Fràgil'), reconeixia que el reconeixement l'omple de felicitat. 'No m'agrada mirar el passat, i tot i que aquest any hem celebrat els 25 anys, que ens donin un premi per la feina que fem en l'actualitat i pel nostre darrer disc és una satisfacció', a explicat. /Font

Entrades populars