La cuina catalana vol ser patrimoni immaterial de la humanitat

L'Institut Català de la Cuina ha presentat una edició revisada del "Corpus del patrimoni culinari català": una recopilació de 1.136 receptes de cuina catalana que pretén arribar a ser patrimoni immaterial de la humanitat. L'objectiu, per tant, és iniciar un projecte de candidatura per al reconeixement de la Unesco, que està previst pels pròxims dos anys. La directora de la Fundació de l'Institut Català de la Cuina (FICC), Pepa Aymamí, ha assegurat que per aconseguir aquesta fita cal el suport de les institucions.

El projecte de confecció del "Corpus català de la cuina" es va iniciar cap a l'any 2000. Sis anys més tard, el fruit de la feina feta es reuniria al "Corpus culinari de Catalunya". Però l'equip de professionals i acadèmics liderats per Pepa Aymaní, directora del FICC, van seguir treballant en el projecte recopilant més receptes i variants, per arribar a publicar el volum actual. I tot i que aquesta n'és la darrera edició, cal tenir en compte que es tracta d'un corpus "obert", ja que la cuina és viva, dinàmica i canviant, tal com ha destacat Mònica Colomer, membre del projecte. Per garantir la qualitat del contingut del corpus, s'ha dut a terme un procés d'investigació basat en l'anàlisi de cartes de restaurants i enquestes a restauradors i particulars de tot el territori. Entre d'altres, han participat en l'edició d'aquest material Fermí Puig, Carles Gaig, Carme Ruscalleda, Ferran Adrià, els germans Roca i Ramon Freixa.

Escollir les receptes per a la marca Cuina Catalana

Durant l'anàlisi de les cartes, un dels problemes que s'han trobat els professionals ha estat el fet que els noms de plats que hi apareixen "sovint no reflecteix la realitat del plat", tal com ha destacat Colomer. Sovint s'ha buscat un nom poètic que fa impossible identificar-ne el contingut. Per això, s'han definit tres criteris de selecció de receptes: tenen un mínim de 50 anys de permanència, s'elaboren a tres o més indrets de Catalunya i no empren productes forans. L'edició del "Corpus català de la cuina" ha permès tirar endavant la marca Cuina Catalana, amb la qual es distingeixen aquells establiments que tenen un 40% de la carta de cuina catalana tradicional. Actualment, uns 135 restaurants disposen d'aquest segell.

La cuina com a patrimoni

La cuina tradicional forma part del patrimoni cultural immaterial i la cuina catalana comença a tenir el lloc que li pertoca dins el món gastronòmic, escriu Aymamí en el pròleg del corpus. Assegura que "la gent s'ha creat una il·lusió i comença a ser conscient que, més enllà de la Sagrada Família i algunes altres coses, la cuina és un element important dins la nostra cultura". Des que el novembre passat la Unesco va reconèixer diverses gastronomies del món, l'equip del FICC aspira a poder incloure la gastronomia catalana en la llista dels patrimonis immaterials de la humanitat en un termini de dos anys. Caldrà, però, el suport del teixit empresarial i la implicació d'institucions catalanes. Una de les primeres iniciatives del FICC és la d'introduir una esmena a la llei de cultura popular amb la qual es demanarà la inclusió del terme "cuina". El president de la Generalitat, Artur Mas, presentarà públicament el "Corpus del patrimoni culinari català" el pròxim 28 de juny a l'Institut d'Estudis Catalans. /Font

Entrades populars