La Fira Mediterrània de Manresa exporta artistes catalans a Itàlia i Suècia

La Fira Mediterrània de Manresa exporta, per segon any consecutiu, artistes catalans que han passat pel certamen manresà per participar en dos festivals europeus, a Itàlia i a Suècia, aquest mes de juny. En ambdós casos, la fira manresana, a través de la seva directora artística, Tere Almar, ha preseleccionat un grup d'artistes catalans -una dotzena- perquè els responsables dels festivals italià i suec poguessin escollir els noms definitius. Enguany la tria inclou el virtuós de la tenora Jordi Molina i la formació So Nat, que basa el seu repertori en la gralla i el timbal. Molina i So Nat visitaran del 19 al 24 de juny el Festival delle Province, a Sàsser (nord-oest de Sardenya); i el percussionista Lluís Molas i Enric Montsant (La Banda d'en Vinaixa) viatjaran a Suècia per prendre part, a l'illa d'Öland, en el Secret Festival, que se celebra del 29 de juny al 2 de juliol.

Per al gerent de la Mediterrània, Jordi Bertran, aquestes col·laboracions entre la fira manresana i organismes europeus són "una plataforma per a la indústria cultural i artística catalana i afavoreixen la presència d'artistes del nostre país en el mercat internacional". En ambdós casos, les propostes neixen "de les relacions professionals que estableix la Mediterrània", diu Bertran; en el cas italià per la presència dels organitzadors del festival a la capital del Bages (en l'edició del 2009); i en el cas de Suècia, a través de la passada edició del Womex, el mercat de referència de músiques del món, celebrat a Copenhaguen. La Mediterrània, especifica Bertran, no aporta "diners" al projecte sinó que actua com a "soci" que aquests certàmens europeus "tenen a Catalunya i a l'estat espanyol". L'any passat la col·laboració es va fer amb Àustria i Europa de l'Est (Hongria, Polònia i Sèrbia) i hi van participar quatre artistes (Mirna, Paloma Povedano, Aleix Tobias i Marc Egea) i El Pont d'Arcalís (amb Artur Blasco i el sallentí Jordi Fàbregas).

El Festival delle Province es desenvolupa en dotze localitats de la província de Sàsser (Sardenya) com l'Alguer, Osilo, Sedini i Villanova Monteleone. Els artistes catalans actuaran amb altres formacions procedents de cinc països més: Egipte, França, Marroc, Itàlia i Romania. Els catalans seran, com també a Suècia, els únics representants de l'estat espanyol. L'organització d'aquest festival és a càrrec de la Rete Italiana di Cultura Popolare, amb seu a Torí. I des de la seva participació en la Mediterrània, el 2009, mantenen relacions, explica Bertran, amb diferents agents catalans, com el Festival Portal Blau, de l'Escala-Empúries, el director del qual, Abel Font, serà a la cita italiana.

Lluís Molas i Enric Montsant i set músics més d'Estònia, Irlanda, Itàlia i Suècia treballaran plegats durant quatre dies per crear un concert de 50 minuts que portaran a quatre localitats de l'illa d'Öland, dins el Secret Festival. Organitzat per l'espai de creació d'art i música Yellowbox (pel color de l'edifici que allotja el centre), el projecte té el suport de la Unió Europea a través del programa Leader. La diferència amb el festival italià és que l'experiència musical que es gesti a Suècia es veurà, també, el novembre, en la propera edició de la fira manresana. /Font

Entrades populars