Vicenç Villatoro: 'Potser som un país petit però volem ser una cultura completa' #ecojust

"Una cultura en el segle XXI o és en el món o no i és" amb aquestes paraules definia Vicenç Villatoro la tasca imprescindible de l'Institut Ramon Llull, en una conferència realitzada aquest divendres al Centre de Lectura de Reus, que acaba amb el cicle de 'La cultura cent anys després del 1er Congrés d'Ateneus a Catalunya'. Escpritor i periodista, Villatoro és també actualment president de l'Institut Ramón Llull, que té com a tasca principal la internacionalització de la cultura catalana.

Durant la conversa, Villatoro ha destacat la importància d'organismes que, com l'Institut Ramon Llull, s'ocupin d'exportar la producció cultural del país arreu del món. I aquesta tasca és pot realitzar perquè Catalunya constitueix una regió culturalment forta. "Tenim una cultura forta perquè és va decidir ser en el món", així ha explicat la valenta aposta que es va fer, ja des de antic, per emprendre una lluita i aconseguir fer un forat al món per la cultura catalana, "potser serem un país petit però volem ser una cultura completa".

D'aquesta manera ha manifestat que tot i les amenaces rebudes durant part del segle XX la regió les ha convertit en oportunitats i ha creat "un model de construcció de comunitat i adscripció fonamentals en l'àmbit de la cultura i la llengua". En aquesta reflexió, l'escriptor ha destacat el llarg llegat cultural que conserva Catalunya, a més de, la producció constant de cultura. Segons Villatoro, no és només intentar vendre els productes, no és només economica, va molt més ennllà:

La internacionalització produeix un efecte mirall sobre la propia cultura "tenim un dèficit de prestigi interior i aquest és tradueix en un dèficit de prestigi dràmatic a les Balears i al País Valencià" ha qualifica Villatoro i ha afegit "una llengua és mor quan els seus parlants no la creuen prestigiosa". Així ha destacat la necessitat de connexió tant interiorment com exteriorment, afegint que del prestigi exterior s'obtindrà el prestigi interior.

Tasques com la itnernacionalització de la cultura són possibles gràcies a institucions com l'Institut Ramon Llull. Aquesta intitució actua principalment com a 'agència d'exportació' dels productes catalans, sobretot d'aquells que internacionalitzen la llengua catalana, actualment més de 160 univeristats del món imparteixen estudies en català. Però a més, també s'ocupa de difondre la cultura catalana que no utilitza la llengua com per expemple les arts.

http://www.reusdigital.cat/index.php?command=show_news&news_id=22096

Entrades populars