"La imatge postfotogràfica", per Joan Fontcuberta, a la Filmoteca #joproposo


“La fotografia és la veritat. I el cinema és la veritat 24 vegades per segon”. La màxima godardiana tenia una raó de ser ontològica a la qual la fotografia i el cinema digitals han fet creu i ratlla. Estem davant d'una ruptura de contracte.

Aquells milers de figurants que s’agiten a les grades del circ romà no són de veritat, no han estat captats per la càmera, no han estat fotografiats; són criatures digitals, fabricades per les noves tècniques digitals. I ja no cal una càmera. N’hi ha prou amb un telèfon mòbil. I ja no cal una moviola. N’hi ha prou amb un ordinador i un programa informàtic. I ja no cal construir determinats decorats. N’hi ha prou a incrustar-los electrònicament.

La imatge ha canviat de naturalesa, d’essència. De conservar la veritat i la memòria dels fets ha passat a oferir-se a la connectivitat i a la creativitat dels usuaris. No podia ser d’altra manera. Avui, en un sol dia, es fan més fotografies que al llarg de tot el segle XIX. El cicle que us proposem, i que reflexiona sobre aquesta ruptura de contracte, es complementa amb l’exposició a l’Arts Santa Mònica D’ara endavant –comissariada, entre d’altres, per Joan Fontcuberta, recentíssim premi Hasselblad 2013 i que presentarà la nostra programació.
 
Més informació:

http://www.filmoteca.cat/web/programacio/cicles/dara-endavant-la-imatge-postfotografica

Entrades populars