"Salvador Espriu i els artistes" a la Canals-Galeria d’Art de Sant Cugat #exposicions


Exposició del 10 d'abril al 30 de juny, al Claustre del  Monestir i a Canals-Galeria d'Art de Sant Cugat.

Del llibre "Ocnos i el parat esglai" de SALVADOR ESPRIU.

Amb els artistes SERGI BARNILS, PICASSO, AMELIA RIERA, VILADECANS, DALÍ, SUBIRACHS

Dins els actes oficials de l'Any Espriu es presenta a Sant Cugat el llibre pòstum i inèdit de Salvador Espriu "Ocnos i el parat esglai", amb una exposició de l'obra original de Sergi Barnils que l'acompanya.

"Ocnos i el parat esglai", que ara es publica per primera vegada, és un projecte dels últims anys d'Espriu, mb el propòsit de recopilar i revisar tota la seva producció assagística. "Ocnos i el parat esglai" no és un llibre de poemes ni de narracions, sinó el llibre pòstum, inèdit, de Salvador Espriu, que reuneix la seva obra assagística.

El llibre té 26 textos sobre artistes, una característica singular dedicada a molts artistes: de Bruegel el Vell a Velázquez, de Picasso o Xavier Nogués a Apel·les Fenosa, de Dalí a Subirachs, dels fotògrafs Jean Dieuzaide a Toni Vidal, de Cusachs a Joan-Pere Viladecans, d'Amèlia Riera a Àngels Freixanet i un llarg etcètera d'altres artistes, sovint aleshores,  joves promeses, si ens fixem en la data del suport espriuà. Una part significativa de les seves obres integren  l'exposició.

Mireia Mur i Ramon Balasch, aquest últim estret col·laborador del poeta els darrers anys de la seva vida, són els curadors del llibre que, seguint la vella tradició de complicitat entre l'art i la societat civil, ha comptat
amb la col·laboració de  l'artista de Sant Cugat, Sergi Barnils, per fer-ne les il·lustracions.

Les il·lustracions de Sergi Barnils per a "Ocnos i el parat esglai" de Salvador Espriu responen al títol general de "La gloria di Colui que tutto move", el primer vers del primer cant del Paradís de la Divina Comèdia. Al
seu costat, Les mansions de la llum i les Estances de la ciutat esplendent es troben a l'arrel d'un conjunt de 64 collages, és a dir, converses i col·loquis que dialoguen amb l'obra espriuana. El pintor, Bíblia en mà,
omple fulls de configuracions i colors que surten del seu esperit -Espriu considerava la Biblia l'obra més gran de la literatura universal-.

L´obra de Barnils ha anat basculant d'isme a isme, erigint-se en un gran tribut a l'art del segle XX, però els darrers temps, més decidit, s'ha impregnat d'un llenguatge nou i propi, amarat d'espiritualitat, tota una conquesta per a un artista que, bufi com bufi el vent, no es deixa vèncer. La seva obra és molt coneguda a diferents països d'Europa, sobretot a Itàlia. A Catalunya, Barnils es podria considerar com un perfecte
desconegut.

Aquesta és una mostra singular dins l'Any Espriu, perquè es fa la presentació oficial d'aquest llibre inèdit, amb aquesta també singular mostra d'art visual.

Al Claustre del Reial Monestir s'exposa l'obra de Barnils i a Canals-Galeria d'art, a més de la seva obra, també es mostren les obres d'alguns dels artistes ressenyats en el llibre i vinculats amb la galeria: Picasso, Dalí, Subirachs, J. P. Viladecans i Amèlia Riera.


Més informació:

Canals-Galeria d'art
Carrer de la Creu, 16
Tel/Fax: 93 675 49 02
08172 Sant Cugat -Barcelona-
http://www.canals-art.com

Entrades populars