Inauguració exposició "Espriu. He mirat aquesta terra" al CCCB #art #Barcelona


Del 30 octubre 2013 al 24 febrer 2014
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

Inauguració de l'exposició el 29 octubre a les 19.30h. 

L’any 2013 es commemoren els cent anys del naixement de Salvador Espriu (1913-1985). El CCCB, en col·laboració amb la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, organitza un dels actes centrals de l’Any Espriu: l’exposició Espriu. He mirat aquesta terra, que apropa al públic la trajectòria creativa i vital de l’escriptor per mostrar no sols la importància cabdal de la seva figura per a la cultura catalana, sinó també la complexitat i riquesa de la seva obra que transcendeix qualsevol etiqueta i que fa d’Espriu un clàssic atemporal.

L’exposició desenvolupa diferents aspectes de la seva biografia, del seu món literari i de la repercussió pública de la seva obra. I també reivindica l’actualitat de Salvador Espriu, la vigència en el món d’avui dels seus temes i punts de vista, en la triple perspectiva que l’exposició proposa: el món mític i simbòlic, la transcendència social i la crítica indomable.

Poeta, narrador i dramaturg, Espriu s’interroga sobre les grans qüestions humanes. La mostra evoca el mite de Sinera; el compromís ètic davant de la guerra civil i de la postguerra; la defensa de la cultura catalana en temps difícils; el fenomen Espriu, quan va esdevenir una referència indispensable de la cultura espanyola; la seva visió de «la pell de brau» basada en el diàleg i la tolerància; la candidatura al Premi Nobel, i el món imaginatiu, de vegades grotesc, de vegades evocador, d’una potència extraordinària.

L’exposició presenta una gran quantitat de materials inèdits procedents d’arxius i col·leccions particulars. La part final de la mostra recrea una de les idees fonamentals d’Espriu: el món com a laberint grotesc, a partir d’una galeria de personatges que habiten la seva narrativa, la seva poesia i el seu teatre, presentats en animacions realitzades per joves creadors. Els personatges d’aquesta galeria s’integren en un relat animat, d’una sorprenent actualitat, que permet al visitant no familiaritzat en l’univers Espriu introduir-s’hi des d’una nova perspectiva.

"He mirat aquesta terra" remet a la mirada d’Espriu vers la seva terra i vers el món: a vegades crítica i salvatgement divertida, però també comprensiva i plena de pietat cap a les debilitats humanes." (Julià Guillamon, comissari executiu de l'exposició)

CCCB - Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Montalegre, 5 - 08001 Barcelona

Entrades populars