Mataró exposa Josefa Tolrà, la mèdium que dibuixava en trànsit #Exposicions


La sala d'exposicions de Can Palauet de Mataró acull fins al mes de març l'obra inèdita de Josefa Tolrà, Médium y artista (Cabrils, 1880-1959). Una pagesa i mèdium que dibuixava quan estava en trànsit. Tolrà va començar a crear quan tenia 60 anys, després de la mort de dos dels seus tres fills. El xoc emocional que li van provocar aquestes pèrdues haurien provocat les seves alteracions psicofisològiques. Tot i que va ser una dona anònima, els seus dibuixos van sorprendre artistes com Josep Brossa, Modest Cuixart o Antòni Tàpies, fins al punt que una petita part de les seves obres han arribat a les sales d'exposicions del Museu Reina Sofia de Madrid o el MACBA. A Mataró se'n farà un catàleg de la seva obra completa.

    Josefa Tolrà és una dona creient, pietosa i caritativa que segueix els dictats dels "mensajeros de la buena voluntad" i el "divino maestro Jesús", com ella els descriu. Cristiana i espiritista, ajuda als seus veins invocant el bon Déu i aconsella herbes curatives als malalts.

    Molts dels dibuixos refereixen la seva visió de la espiritualitat en figures de Mare de Déu, rostres de Jesús, temes bíblics i al.legories místiques. La escena del Sant sopar o la evocació de l'Edén son imatges d'estraordinària bellesa i acurada plasticitat. El traç del dibuix, la sopreposició de la pinzellada, la creació espacial o els detalls de les figures i els ornaments ens recorden el llenguatge dels brodats femenins, les tradicions ancestrals i les iconografies universals. Cada imatge és una trama de signes i símbols primigenis i sagrats, plena de detalls que cal mirar en la distància més curta per apreciar la seva profunditat. Els personatges sempre porten la testa coberta, signe de personalitat, només la figura de Jesús va sense barret, ell "no ho necessita", comenta Josefa.

    Una iniciativa de: ACM Associació per a la Cultura i l'Art Contemporani | Organització i producció: Direcció de Cultura. Ajuntament de Mataró.
    Recerca, documentació i catalogació: Pilar Bonet, Sandra Martínez, Dani Montlleó, Eulàlia Salvador | Curadora de l'exposició: Pilar Bonet.
    Producció: Gisel Noè | Vídeos: Jordi Cuyàs, Deliris | Interactius: Cristian Jeronimo, Fèlix Sainz | Servei educatiu: Les Salonnières.

    Agraïments, Maria Tolrà, Família Lladó Tolrà, Sígfrid Galbany, Toni Lloret, Família Villèlia, MACBA Museu d'Art Contemporani de Barcelona, MNCARS Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

    Activitats a l'entorn de l'exposició | Visites comentades. A càrrec de Pilar Bonet, curadora de l'exposició
    8 de gener / a les 8 del vespre
    21 de març / a 2/4 de 12 de la nit
    [Després de la visita comentada, conversa amb una mèdium, prèvia invitació]

    Presentació del catàleg. A càrrec de Pilar Bonet, María José González i Gerard Horta, professors de la Universitat de Barcelona
    21 de febrer / a les 7 de la tarda

    Can Palauet
    C. d'en Palau, 32
    Mataró
    Tel. 93 758 21 01

    Horaris: Del 15 de juny al 15 de setembre: de dimarts a diumenge, de 6 a 9 del vespre.
    Del 16 de setembre al 14 de juny: de dimarts a dissabte de 5 a 8 del vespre, diumenges i festius d'11 a 2 del migdia.


    Entrades populars