Cicle "Fòrums Esarq 2014: Transformacions" amb l'arquitecte i urbanista Pietro Laureano #conferencies

ARQUITECTURA AL DESERT

L'ESARQ-UIC inaugura el cicle "Fòrums Esarq 2014: Transformacions" convidant a l'arquitecte i urbanista Pietro Laureano, consultor de la UNESCO, expert en regions àrides i tècniques tradicionals d'urbanisme

Data: dilluns, febrer 3, 2014 - 19.00 h

Conferència: "Eco mimicry, the architecture of the fusió: design with Traditional Knowledge". Eco mimetisme, l'arquitectura de la fusió: el disseny amb Coneixements Tradicionals.

Lloc: Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya (ESARQ-UIC) Aula Magna-C / Immaculada, 22, 08017 Barcelona

Demostrar que un oasi pot ser restaurat per la mà humana, recuperar les antigues tècniques de sistemes de captació d'aigua, l'arquitecte italiàPietro Laureano ens convida a endinsar-nos en una arquitectura sostenible que s'alia amb el paisatge tot i que aquest sembla el més hostil.

Pietro Laureano, arquitecte i urbanista, és consultor de la UNESCO per a les regions àrides, la gestió de l'aigua, la civilització islàmica i ecosistemes en perill. Entre els seus projectes dins de la UNESCO es troben la reconstrucció dels sistemes d'aigua de Petra (Jordània), dins del pla per a la "Gran Petra", i la restauració dels canals i sistemes de drenatge a la ciutat monolítica de Lalibela, Etiòpia .

Ha coordinat i gestionat projectes basats en la recuperació de les antigues tècniques dels s istemas de captació d'aigua al Iemen, Mauritània i Etiòpia, i és l'autor dels informes que van donar lloc a la inclusió dels Sassi i el Parc Nacional del Cilento en la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. Està dins de l'equip encarregat de redactar la nova Convenció de Paisatge de la UNESCO i ha promogut la creació d'un Banc Mundial dels Coneixements Tradicionals.

Va viure vuit anys al Sàhara, on va participar en l'estudi i posterior restauració dels oasis a Algèria. Ha demostrat, en els seus nombrosos estudis, que els oasis són el resultat de l'enginy humà, que representen un patrimoni de coneixements tècnics per combatre l'aridesa i un model de gestió sostenible per a tot el planeta. Actualment s'està produint un oasi eco-museu al Marroc i una publicació que aspira ser una crida a nivell mundial i promoure una aliança entre els països àrabs per a la protecció dels oasis.

És fundador i coordinador de Ipogea, Centre d'Estudis sobre Coneixements Tradicionals, una organització sense ànim de lucre amb seu a Florència i Matera (Itàlia) que porta a terme projectes per preservar el paisatge a través de l'ús dels sistemes antics, com ara terrasses de pedra seca, cisternes d'aigua i túnels de captació.

Els seus nombrosos escrits i la seva obra en general han estat àmpliament publicades a la premsa internacional.

Ciutat Sostenible, Matera-Itàlia Timimoun, Algèria

_

FÒRUMS ESARQ és un cicle anual de conferències que organitza l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya (ESARQ-UIC) i que en aquesta ocasió, sota el títol de Transformacions,dirigeix l'arquitecte Jorge Vidal.

Amb aquest cicle, l'escola pretén contribuir a la reflexió al voltant de l'arquitectura i l'urbanisme i com afronten, des de diferents punts de vista, la seva relació amb la societat el fet urbà o el paisatge. ESARQ-UIC planteja aquest cicle com una sèrie de conferències obertes a arquitectes, institucions del sector ia la ciutadania en general.

L'ESARQ-UIC és una escola d'arquitectura situada a Barcelona, que busca innovar i formar arquitectes capaços d'afrontar els reptes de la societat, gràcies a un model docent centrat en l'atenció personalitzada i un aprenentatge pràctic continu que integra diverses disciplines, amb tecnologia d'avantguarda i un professorat internacional en contacte amb el món professional.

Entrades populars