Juan Linares: l'art amb un mitjó #opinió #artistes #infantil


Cal-ce-tín és un dels personatges més populars de Juan Linares.


Per Omaira Beltran | obeltran@artneutre.net

Els dibuixos de Juan Linares transmeten la mateixa pau que la seva mirada. Aquest creador català de 55 anys ha dedicat la seva vida a les arts plàstiques i, amb el temps i molta dedicació, ha realitzat produccions d'animació artística per a múltiples empreses. Actualment, podem gaudir de la seva sèrie infantil TaKaT, un gos de BCN,que s'emet per Televisió de Catalunya (Club Super 3), o de la producció ZooMIx, que ja ha estat adquirida per canals de diversos països.

Per Linares, l'acte de dibuixar és semblant al de respirar. Mitjançant el gest màgic de pintar, es dota de vida a personatges que, al seu torn, influeixen en el destí d'altres persones. I precisament això va ser el que li va succeir a una de les seves creacions més populars. L'any 2011, a partir d'un còmic terapèutic i autobiogràfic titulat Manual del que se acaba de separar, va tenir lloc el naixement de Cal-ce-tín, un personatge afable i entremaliat que la mà mestra de Juan va saber proveir d'un somriure que enamora.


Els dibuixos de Cal-ce-tín, que l'autor penja cada dia pacientment a Facebook,  han aconseguit guanyar-se centenars de seguidors a tot el món. Els fans d'aquest personatge tèxtil, entre els quals m'incloc, augmenten sense parar i celebren les seves aventures i reflexions quotidianes. Sens dubte, el millor d'aquest personatge és la senzillesa del seu traç i la sinceritat dels seus aforismes. Juan dibuixa a Cal-ce-tín ràpidament, en només minut i mig, directament a la seva tauleta digital, i després el llança a les xarxes socials, per a que pugui interactuar amb l'audiència que ja l’espera. Internet és una plataforma fresca, espontània. Ideal per als que dominen el llenguatge directe i l'art dels símbols i les formes. I en Juan Linares es mou com un peix a l'aigua en aquest mitjà.

Però com que no només de wifi viu l'home, els caps de setmana Juan Linares es cita amb altres artistes per participar a les rutes de sketchers o dibuixants de carrer, que recorren les avingudes de Barcelona amb l'objectiu de compartir experiències gràfiques mitjançant els pinzells. I d'aquesta manera, Juan té una excusa perfecta per continuar pintant de tot i dibuixant de tot, sempre, a totes hores. Perquè l'art crea addicció, quedeu advertits.

Si amb aquestes línies he aconseguit despertar l'interès del lector per l'obra d'aquest veterà creador barceloní, llavors serà millor que no us perdeu l'exposició dels seus originals que tindrà lloc a la cafeteria Afterwork Aromes de l'Hotel Berna de Barcelona, aquest dijous 13 de febrer, dia de 'Sant Valentí'. Evidentment, el savi Cal-ce-tín hi serà present, però compartint protagonisme amb els retrats de carrer de Barcelona, retratats a les boniques aquarel·les de Linares. Perquè com diu en Juan, 'el color és la capacitat de crear llum'. Faci’s, per tant, la llum i sortim tots de la foscor, gràcies a l'art.

Web de Juan Linares: http://www.juan-linares.es/

Entrades populars