El PP ara nega haver censurat la presentació de ‘Victus'


El ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha assegurat aquest dimarts que el seu govern no té "cap problema" amb Victus, la novel·la d'Albert Sánchez Piñol que no es va poder presentar a l'Institut Cervantes d'Utrecht per pressions del seu departament. El ministre ha negat que el llibre hagi estat objecte de cap censura, i ha afirmat que és l'Institut Cervantes qui "selecciona" els actes que pot acollir "en funció de les circumstàncies".

Margallo ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta al Senat del senador de CiU Joan Baptista Bagué, que li ha retret el comportament del ministeri i de l'ambaixada a Holanda en el veto a la presentació de Victus a Utrecht. A més, li ha recordat que l'Institut Cervantes és una eina per a la difusió i promoció de les lletres espanyoles, però també la resta de les llengües cooficials de l'Estat,

Baptista ha demanat al Exteriors que "es disculpi" per una "intromissió injustificada" i li ha preguntat si "ha recuperat el dret a censura davant els creadors".

Segons el senador, l'explicació que va oferir el govern espanyol és que el llibre manipula la història i el mateix Institut Cervates va afirmar que havia estat l'ambaixada qui va decidir que se suspenia l'acte. "Un estat que es diu democràtic i que suspèn la llibertat d'expressió d'un escriptor o creador es pot seguir considerant-se democràtic?"

Quan ha pres la paraula, Margallo ha demanat ser "seriós" respecte a la censura perquè "alguns dels que estem aquí hem patit la censura en altres temps i bromejar amb la censura és quelcom que no ens diverteix en absolut".

En tot cas, ha volgut contrarestar les acusacions de censura contraposant-la amb casos semblants que, segons ell, s'han viscut a Catalunya. El titular d'Exteriors ha posat com a exemple que va rebre una carta de queixa del conseller Homs en què aquest advertia que la Generalitat es reconsideraria la seva participació a Casa Àsia quan el govern espanyol va organitzar en aquesta entitat una exposició i unes xerrades sobre el projecte d'Europa abans de les eleccions europees. També ha recordat que a RTVE "no se li va permetre a Barcelona rodar un episodi de la sèrie Isabel", i va caldre fer-lo a un altre lloc.

Segons Margallo, el govern espanyol no té "cap problema" amb Victus i, tal com va dir divendres passat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, la presentació "només s'ha endarrerit" i es farà "quan es consideri en temps i forma oportuna".

"Jo l'he llegit i em sembla bé i el president del govern va dir a El Faro de Vigo que és un llibre en clau nacionalista però molt interessant". "Si al president del govern li sembla bé, excuso dir-li el que ens sembla a la resta dels ministres", ha dit.

Per últim, ha afirmat que en els dos últims anys només el Cervantes ha fet 250 actes "en defensa de la llengua i cultura catalana". "Cregui'm. Aquest govern en el que és la defensa de les llengües i cultures espanyoles, de totes en plural, té poques lliçons a rebre", ha conclòs.


#StopCatalanofòbia #llibres #ca

Entrades populars