El govern espanyol aprova 13 imposicions del castellà en l’etiquetatge el 2014 i cap pel català


Només l'any passat es van aprovar 13 regulacions per imposar el castellà en l'etiquetatge, i cap per blindar el català. Sense fer soroll, el govern espanyol va tirar endavant només l'any passat 13 normatives més per obligar a etiquetar el castellà a les empreses, segons Plataforma per la Llengua. Entre elles, nou reials decrets i un reial decret llei, que forcen a usar l'espanyol en l'etiquetatge de productes com el peix, els pernils, els iogurts, les begudes alcohòliques, el peix, les bicicletes o els aerosols. I quantes regulacions ha tirat endavant per promocionar l'etiquetatge també en català? Zero. 

Marcador d'escàndol: Pel Castellà, 161 normes impositives - Pel Català, només 2

En total, 161 disposicions obliguen a etiquetar en castellà a Catalunya i només dos en català, tot i que aquestes estan pendents d'aplicar-se. La Plataforma per la Llengua ha lamentat mitjançant un informe que amb aquestes conductes s'hagi perdut l'oportunitat de començar a canviar el rumb cap a una legislació més respectuosa amb totes les llengües de l'Estat.

De fet, ni l'obligació d'etiquetar en català que marca la Generalitat és efectiva, perquè ni l'Estat vetlla per aquesta regulació, ni les grans companyies, com Danone o Cola-Cola, en fan cas. A més, segons el document de Plataforma per la Llengua, els últims reials decrets es deixen de romanços i ja no parlen de lengua oficial del Estado als textos legislatius per referir-se al castellà, sinó de en español.


#ca #patrimoni

Entrades populars