'IBARROLA, Obra sobre paper i escultura' a la Galeria EUDE

IBARROLA

Obra sobre paper i escultura

Inauguració: dijous 8 d'octubre 2015 a les 19.00 h.

Exposició: octubre-desembre 2015

Galeria EUDE, Barcelona

Agustín Ibarrola (Bilbao, 1930), escultor, pintor i gravador, és també un dels fundadors de l' Equipo 57, juntament amb Oteiza entre d'altres. L'any 1957 van sorgir El Paso a Madrid, Dau al Set a Barcelona i Equipo 57 a Paris. Tres grups amb propostes diferents i, fins i tot, oposades, que dinamitzen el panorama artístic espanyol. Connecten amb els grups artístics internacionals presents en aquell moment: Art Geomètric Abstracte i Informalisme. L'obra pictòrica d'Ibarrola es desenvolupa a partir de la seva ideologia política, que denuncia la realitat del proletariat i el món rural a l'època del franquisme. El medi per transmetre-ho són els gravats seriats (principalment xilografies) i escultures múltiples, a fi de facilitar la difusió de la seva obra entre el moviment obrer.

És un art públic, on predominen valors com l'amistat i la solidaritat. El concepte d'amistat és una constant en la seva pintura. L'amistat és un valor fonamental per al desenvolupament progressista i humanitari de la societat. A partir dels 80 Ibarrola inicia la seva activitat escultórica i la singular visió de la seva obra pictòrica. Obra que és una explosió de colors purs i primaris, que juntament amb  el ritme i la ruptura del quadrat són el seu univers compromès i lliure.

Aquest univers es reflecteix per exemple en el Bosque de Oma (1986-1991), una de les seves obres més reconegudes, i el  Bosque de Olmos o Bosque encantado (Salamanca). Ibarrola comenta en el llibre "El bosque de Oma" (publicat per la Universitat del País Vasc) que "El bosque es como si cogiera toda mi obra y la echara hacia adelante".

"Constructivismo a una ecoestética en la que las raíces de las personas y las cosas tienen voluntad de árbol". Pinta la natura en un llenguatge racionalista i constructivista. El tema de la natura connecta amb la figura del Tòtem i els sentiments col.lectius. La idea de Tòtem ve d'un primitivisme. Pont entre la cultura contemporània i la cultura milenària.

Ha rebut diferents premis, destaquem la Medalla de Oro del Círculo de Bellas Artes (1994) i la Medalla al Orden y Mérito Constitucional (2003).

 L'exposició a Eude consisteix en:

 Gravats i escultures sobre la solidaritat en el món obrer (1980-2000).

 Olis sobre paper i gravats amb el tema del color (2000-actualitat).

 Dos llibres d'artista originals (2000- actualitat).

 Un video de la seva trajectòria.

Galeria Eude
C/ Consell de Cent, 278 
08007 Barcelona

#galeries #exposicions #inauguracions #agenda #catalunya #pintura

Entrades populars