L’art irreductible: miratges de l’Art Brut | La Model | La Nau Gaudí

Jaume Lores - Autoretrat

L’art irreductible: miratges de l’Art Brut
Del 13 de novembre de 2018 al 17 de febrer de 2019

La Model (Entença, 155 - Barcelona)
La Nau Gaudí (Cooperativa, 47 - Mataró)

Inauguració:  13 de novembre del 2018

La Model de Barcelona i La Nau Gaudí de Mataró exposen obres d'interns psiquiàtrics i artistes amb malaltia mental per explorar i redefinir el concepte art brut

El 13 de novembre del 2018 s'inaugura l'exposició “L’art irreductible: miratges de l'Art Brut” una mostra que aborda un dels fenòmens artístics més rellevants del segle XX i la seva evolució fins avui. El terme art brut, encunyat la dècada dels anys 40 per l’artista francès Jean Dubuffet comença a incorporar noves subcategories al llarg del segle XX i deriva en una amalgama confusa de significats - com outsider art, art pur, art pulsional, art obscur, prison art, schizophrenich art, art asilar, etc.- fins a convertir-se, avui, en un miratge col·lectiu capaç de reflectir un nombre gairebé il·limitat de pràctiques artístiques.

L’exposició, comissariada per Mery Cuesta, vol revisar el concepte a partir de la seva recuperació històrica, per tal de redefinir-lo, en el marc de la societat actual, i defensar la integració social de persones que conviuen amb la malaltia mental, lluitant contra l’estigma que pateixen.

La major part de les obres exposades procedeixen de les col·leccions “la Caixa” Art Contemporani, mAB, Associació Josefa Tolrà, Col.lecció Bassat i dels fons privats dels psiquiatres catalans Ramón Sarró i Joan Obiols.

L’exposició de La Model, inaugurada avui, romandrà oberta fins al 17 de febrer de 2019, mentre que a la Nau Gaudí obrirà les seves portes el 22 d’octubre i s’allargarà fins al 20 de gener de 2019.

A la part de la mostra que s’exposa a La Model, el recorregut explorarà la creació asilar, amb material gràfic i documentació històrica de dues institucions, la presó Model i el Frenopàtic de les Corts; les col·leccions mèdiques, amb obres de pacients dels Doctors Obiols i Sarró; la malaltia mental avui, amb peces de la col·lecció Sant Pere Claver; i miratges de l’Art Brut, amb obres de la Col·lecció Bassat.

A la Nau Gaudí, la mostra exposada presenta la part més emocional del discurs en 5 espais diferents que indaguen en les entranyes d’aquest miratge contemporani i rastregen els fons de la col·lecció per detectar les obres -seran 70- que millor puguin representar les intuïcions indicades per la comissària.

A més, al pati central de La Model s'hi exposarà el projecte “Milcaps”: una escultura participativa ideada per Marcel·lí Antúnez, cofundador de La Fura dels Baus, i realitzada per un grup de persones que conviuen amb trastorns mentals de l'Hospital de Mataró, Alterarte, Les Corts Centre d'Higiène Mental i alumnes de batxillerat artístic de diversos centres de Mataró.

La mostra de La Model ha estat organitzada per l’Institut de Cultura de Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona, i pel Consorci Museu Contemporani de Mataró en el cas de la seu de la Nau Gaudí. En tots dos casos, l’exposició ha sigut possible gràcies a la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Mataró, la Fundació Setba, la Col.lecció Bassat - Nau Gaudí i la Fundació Sant Pere Claver.

- Antecedents

El gener del 2016 s’inaugurava a la Nau Gaudí de Mataró i a l'espai Setba Eixample de Barcelona l’exposició “Art Brut”; una selecció dels fons de les dues institucions, així com del fons del Museu d’Art Brut de Sant Pere Claver i part de les col·leccions dels psiquiatres Ramon Sarró i Jordi Obiols.

El mateix any, Mery Cuesta, crítica d’art, docent i dibuixant, va comissariar “Bàlsam i fuga” a l’espai CaixaForum de Barcelona: una mostra que va posar a dialogar peces d’artistes internacionals de la Col·lecció ”la Caixa” amb obres d’interns de centres penitenciaris i va esdevenir una de les exposicions més visitades en la història d’aquest centre. D’aquestes experiències i de l’interès públic suscitat, va sorgir el projecte d’impulsar aquesta nova exposició amb una tesi molt clara: redefinir el concepte art brut.

Més informació


SETBA 
Plaça Reial 10, 1er 2a 
(08002) Barcelona, Catalunya

#exposicions #inauguracions #agenda #gratis #galeries #barcelona #catalunya #dibuix #pintura #escultura #museus

Entrades populars