Convocatòria Eskualdea 2019 | Programa d'intervenció artística d'Àlaba | Fins 5 juliol


Eskualdea 2019Programa d'intervenció artística en el Territori Històric d'Àlaba

Convocatòria de concurs per a la selecció d'un projecte curatorial (Eskualdea Comissariat) i de tres de producció artística (Eskualdea Producció)

Data límit de presentació de propostes: 5 de juliol de 2019

Bases de la convocatòria

La Diputació d'Àlaba i el Museu Artium seleccionaran quatre projectes d'intervenció artística en diferents enclavaments d'Àlaba. La convocatòria pública Eskualdea promou un projecte de comissariat i tres de producció artística per al territori. L'objectiu d'Eskualdea és apropar la creació contemporània al conjunt de la societat i promoure la reflexió sobre la relació entre el rural i l'urbà

El Museu Etnogràfic de Artziniega, el Parc Natural d'Izki, la Vall Salada, o la sala ZabalArte de Salvatierra són alguns dels espais proposats per desenvolupar els projectes.

La Diputació Foral d'Àlaba i el Museu Artium de Vitòria-Gasteiz llancen la convocatòria Eskualdea, un concurs públic per a la selecció d'un projecte de comissariat-tres de producció artística que hauran de desenvolupar-se en diferents enclavaments del Territori Històric d'Àlaba. Els objectius de Eskualdea són apropar la creació i el pensament contemporani al cojunt de la societat alabesa, contribuir al desenvolupament del context artístic local i promoure la reflexió sobre les relacions entre el rural i l'urbà a partir de proposta innovadores, experimentals i efectives. El programa de comissariat està dotat amb 30.000 euros, mentre que cada un dels de producció artística comptaran amb 6.000 euros per la seva execució. El termini de presentació de propostes conclou el 5 de juliol de el 2019.

Eskualdea és un programa doble, de producció artística i comissariat, la intenció és la intervenció artística en el Territori Històric d'Àlaba per promoure espais d'encreuament entre l'art contemporani i el territori, posant especial atenció al seu diàleg amb el medi rural, l'espai natural i el context social. Eskualdea és l'actualització i integració en una sola convocatòria de dues propostes organitzades per Artium en 2018, Itineracción i la mostra itinerant d'arts plàstiques.

La convocatòria s'emmarca en el Pla Estratègic de la Cultura d'Àlaba i en els reptes globals expressats en els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Planteja, des d'una mirada transversal, posar en valor les capacitats transformadores de l'art i la cultura, també en relació amb qüestions com el desequilibri territorial, la despoblació, la innovació, l'estímul de la demanda cultural, la participació, la igualtat de gènere, el medi ambient i la identitat cultural.

Les bases completes estan publicades al web del Museu Artium (www, artium.org). El termini de presentació de propostes per a cada un dels dos programes de Eskualdea conclou el 5 de juliol.

Eskualdea Producció

L'objectiu de la convocatòria de Eskualdea Producció és la selecció de tres projectes de producció artística per a la seva exposició en espais localitzats en diferents llocs d'Àlaba. En la mateixa poden participar artistes nascuts o nascudes o residents en aquest territori i al Comtat de Treviño, així com artistes que en el seu projecte, treball i interessos mantinguin una significativa vinculació amb el context alabès.

Les propostes presentades han d'estar vinculades a l'art contemporani i pensades per a la seva exposició en un espai concret del Territori d'Àlaba. La convocatòria assenyala tres en concret -la sala d'exposicions La Casona d'Amurrio, l'espai ZabalArte de Salvatierra i l'antic Balneari de Zuhatzu de Kuartango-, però també és possible que els participants proposin altres espais públics o privats prèviament acordats amb els seus responsables. L'organització podria considerar a més la possibilitat d'una itinerància dels tres projectes seleccionats en una sola presentació col·lectiva.

Així mateix, els projectes han de contemplar la realització d'accions de trobada i mediació que reforcin la seva repercussió en els enclavaments en els quals es desenvolupin.

Cada un dels tres projectes que resultin elegits estarà dotat amb un màxim de 6.000 euros. El comitè de valoració estarà conformat per una representació de professionals de l'àmbit artístic i cultural basc, amb una representació equilibrada d'homes i dones. El jurat valorarà el projecte presentat (60%), la seva viabilitat (20%) i la trajectòria del o la proponent (20%).

Eskualdea Comissariat

L'objectiu de la modalitat Eskualdea Comissariat és la selecció d'un projecte curatorial que desenvolupi i doni a conèixer les pràctiques d'artistes contemporanis en contextos no habituals, en concret en entorns naturals o vinculats al patrimoni històric d'Àlaba. Es tracta de projectes de comissariat que impliquin, al seu torn, la participació d'almenys tres artistes en almenys tres ubicacions diferents dins el territori.


Entrades populars