Different Trains | Beatriz Caravaggio | Espai Fundació Joan Miró | Grec 2019 | BCN


Different Trains
Vídeo multicanal de Beatriz Caravaggio
13/06/2019 — 06/10/2019

Del 13 de juny al 6 d'octubre. 
De dimarts a dissabte de 10 a 20 h. 
Diumenges de 10 a 18 h. Dilluns tancat. 
A l'Espai Fundació Joan Miró.

En el marc del Grec Festival de Barcelona 2019
Amb la col·laboració de la Fundación BBVA

El nord-americà Steve Reich, un dels pioners del minimalisme, va compondre el 1988 Different Trains, una peça sobre l’holocaust jueu. Gairebé trenta anys més tard, Beatriz Caravaggio posa en imatges aquesta partitura en tres moviments per a quartet de corda i cinta pregravada. A partir de l’enregistrament canònic de Kronos Quartet i de l’ús d’imatges d’arxiu de l’època, l’autora duu a terme un tríptic videogràfic que recull els viatges en tren que Reich va realitzar en la seva infantesa pels Estats Units, en contraposició als trens de deportació de víctimes del nazisme en època de guerra.

Gairebé trenta anys més tard, aquesta obra videogràfica confereix vida visual a la partitura, interpretada pel Kronos Quartet. Tot parteix de Different Trains, obra d'un autor nascut el 1936 que, juntament amb compositors com ara John Cage o Philip Glass, és un dels noms fonamentals en la història de la música contemporània dels EUA. És una obra per a quartet de corda i so enregistrat que s'estructura en tres moviments. El compositor rememora els viatges en tren que ell mateix va fer entre el 1939 i el 1942 entre Nova York i Los Angeles arran del divorci dels pares, i els posa en relació amb el viatge en tren, molt probablement amb destinació a un camp de concentració, que hauria estat obligat a realitzar un nen de la seva mateixa edat a l'Europa d'aquell mateix període. 

Vint-i-vuit anys després que la peça fos composta, la realitzadora Beatriz Caravaggio va rebre l'encàrrec de la Fundación BBVA de crear una obra videogràfica que posés imatges a la música. I ella ho va fer partint de l'enregistrament, considerat canònic, que havia fet el Kronos Quartet (protagonista de la jornada inaugural del Grec 2019) l'any 1989. Sobre aquest enregistrament, l'autora munta imatges d'arxiu que tant mostren la bellesa del paisatge americà com les ombrívoles estampes dels trens que traslladaven deportats als camps d'extermini o que exhibeixen la cara més crua de la guerra. Una pantalla dividida en tres parts permet a Caravaggio crear un riquíssim collage d'imatges en forma de vídeo multicanal que ha estat considerat pel mateix Steve Reich com una obra "reflexiva i emocionant".

Amb la col·laboració de Fundación BBVA.

Vídeo multicanal
SD / blanc i negre i color
Aquest film va ser realitzat l'any 2016.
29 min.

Cal comprar l'entrada general per accedir a la Fundació Joan Miró.

Més informació

Entrades populars