BAT Fotoperiodisme Documental 2019 | Konvent de Cal Rosal i Avià


L’Ajuntament d’Avià i Konvent de Cal Rosal (Berguedà) presentaran: “BAT Fotoperiodisme Documental”.

BÀT FOTOPERIODISME DOCUMENTAL és la proposta que es podrà veure del 13 de juliol fins el 29 de setembre al Konvent de Cal Rosal i a diferents carrers del poble d’Avià.

Durant dos mesos Konvent dedicarà les propostes a l’entorn del Fotoperiodisme documental i ACCIDENTS MUNDIALS.

L’efecte de la censura, la no llibertat, la interpretació, les notícies com a eix central, la censura, versatilitat de les noticies, els efectes de les manifestacions, els efectes i les causes d'ofec, la reinterpretació i destrucció de la memòria històrica.

El 13 de juliol s’inaugurà a Konvent l’exposició fotogràfica inèdita de presoners de Lledoners, amb fotos procedents del taller de fotografia dirigit per Maria Vernet, els treballs realitzats pels alumnes reclusos a Lledoners, entre els que hi figuren també alguns dels polítics catalans.

Més endavant s’hi afegiran les peces escultòriques dels mateixos alumnes de Lledoners, entre les que hi figuren ceràmiques de Jordi Cuixart i l’activista AI WEIWEI realitzades al taller que va realitzar al centre.



Ai Weiwei va ser especialment conegut per les seves crítiques sobre la mala qualitat constructives de les escoles destruïdes durant el terratrèmol de Sichuan de 2008. Al novembre de 2010 va ser arrestat al seu domicili després d'anunciar l'organització d'un sopar d'amics per al 7 de novembre a Xangai, amb el qual pretenia denunciar la demolició del seu estudi en aquesta ciutat, acció ordenada i executada per les autoritats xineses que negaven la legalitat de la construcció. Per la seva banda, Ai Weiwei va negar aquest extrem, assenyalant que tenia el beneplàcit de les autoritats de Xangai, i que l'actuació del govern només obeïa a un càstig contra ell pel seu suport a la dissidència al país. Poc després, el govern xinès va ordenar demolir el seu estudi, en què havia invertit un milió d'euros.

El mateix dia 13 de juliol es podrà escoltar en directe al cantautor solsoní Roger Mas i la banda integrada per dos components del Konvent i del Petit de Cal Eril The Electric Post.



El 4 d’agost s’inaugurarà als carrers d’Avià, l’exposició d’en Samuel Aranda, considerat un dels millors fotoperiodistes del món i guanyador del World Press Photo 2011 farà una actuació al centre històric d’Avià durant tot l’estiu.



El prestigiós fotògraf ha fet una estància al Konvent durant les darreres setmanes per captar fotogràficament l’essència del territori i convertir-ho en una exposició de fotografies de gran format als carrers i places. La inauguració serà el dissabte dia 13 de juliol i és una proposta inèdita en el món de la fotografia que acollirà el Berguedà.

Durant tot l’estiu les fotografies quedaran exposades al nucli d’Avià i seran el centre d’acció per tal que tothom que vulgui les pugui veure de forma privada o amb les visites guiades que es faran.

(A la roda de premsa hi haurà el Samuel Aranda, l’alcaldessa d’Avià Patrocini Canal i el director de Konvent Pep Espelt)



Samuel Aranda

Samuel Aranda (Santa Coloma de Gramenet, Barcelonès, 1979) és un fotoperiodista català, guanyador del World Press Photo of the Year i Premi Nacional Espanyol de Fotografia. Com a fotògraf independent Aranda publica en diverses publicacions, com ara The New York Times, The Guardian, Time, Newsweek, El País o el Magazine de La Vanguardia, encara que des de 2010 també treballa per l’agència Corbis Images. Les seves principals influències són Joan Guerrero, James Nachtwey i Stanley Greene.

A principis de juny de 2013 una de les fotografies d'Aranda va ser objecte de polèmica per part del Ministre d'Afers Exteriors. En un dels seus reportatges publicats al diari The New York Times el setembre de 2012 apareix una fotografia on es veu una persona cercant menjar en un contenidor; el treball d'Aranda es titulava A Espanya: austeritat i fam, i retratava les conseqüències de la crisi econòmica i social de l'estat mostrant la realitat en que viuen famílies desnonades, persones que busquen en les escombraries, i menjadors socials. En unes declaracions a LaSexta García-Margallo va acusar el fotògraf de mentir, insinuant que les fotografies havien estat preses a Grècia i no a Espanya; l'endemà Aranda, en una entrevista conjunta amb Emilio Morenatti (Premi Ortega y Gasset de Periodisme Gràfic 2013 i FotoPres 2009) al programa Àgora de TV3, va defensar-se assegurant que les fotografies havien estat preses a l'estat, i moltes a Catalunya; concretament, la imatge de la polèmica havia estat feta al Carrer Barcelona de Girona.[


Més informació

.

Entrades populars