Cicle: 'Pedagogia compartida: Catalunya i Occitània' | Amics de la Unesco | 17 oct. - 28 nov.


Cicle: PEDAGOGIA COMPARTIDA: CATALUNYA I OCCITÀNIA
Amics de la UNESCO de Barcelona

Aquest cicle de conferències és el segon que organitza Amics de la Unesco de Barcelona sobre Occitània, aquest cop amb motiu de la proclamació per part de l’ONU del 2019 com Any Internacional de les Llengües minoritzades.

En aquesta ocasió tractem directament el tema de la llengua occitana i la seva situació sociolingüística en l'àmbit escolar, així com els projectes pedagògics que acompanyen la immersió lingüística de les escoles Calandreta. Sense oblidar el treball en xarxa que fan la Societat Catalana de Pedagogia de l'IEC amb el Centre Aprene de formació de mestres de Calandreta per intercanviar experiències i projectes pedagògics per avançar en un món globalitzat en canvi permanent. I tot això sense oblidar la realitat de l'escola aranesa.

PROGRAMA:

17 d’octubre de 2019:
Romanicitat de l’occità.

A càrrec del Dr. José Enrique Gargallo Gil, del Dep. de Filologia Romànica de la UB.

L’espai occità es troba al cor del contínuum romànic de l’Europa occidental. Una centralitat territorial que condiciona la seva fesomia diversa, que apunta elements de romanicitat compartida amb els espais veïns: així, alguns dels elements constitutius de l’especificitat del gascó.

Seu dels Amics de la Unesco de Barcelona (Carrer Mallorca 207, pral.) A les 19 h.


24 d’octubre de 2019:

Dificultats d’acquisió lingüística als instituts i col.legis de Montpelhièr. Metodologies de recerca per valorar el grau de transmissió de l’occità en l’àmbit escolar.
A càrrec del Sr. Efrén Beltrán Roncal, sociolingüista en l'àmbit de l'ensenyament de l'occità.

En aquesta conferència, el Sr. Beltrán exposarà el seu mètode de recerca i els resultats de la seva investigació l’any 2004 a partir de la seva tesi. L’objectiu és exposar les principals dificultats dels alumnes per aprendre l’occità i quines mesures es podrien prendre per normalitzar l’ús de l’occità en l’àmbit escolar, particularment als establiments públics on són pocs els que saben parlar. També es farà una anàlisi crítica dels errors comesos per part de les autoritats de l’ensenyament franceses els últims vint anys i les dificultats que pateixen els professors.

Seu dels Amics de la Unesco de Barcelona (Carrer Mallorca 207, pral.) A les 19 h.


7 de novembre de 2019:

Aprenentatge cooperatiu i diversificació a l'aula. La pedagogia Freinet i el tractament de llengües. La Pedagogia Freinet i altres pedagogs lligada a l’aprenentatge cooperatiu i el rol que hi té la llengua.
A càrrec de:

Sr. Patrici Baccou, director d'APRENE
Dr. Martí Teixidor, expresident de la Societat Catalana de pedagogia.

Aquesta conferència vol apropar el públic a les metodologies didàctiques que s’han fet servir a les escoles immersives Calandreta des del seu origen els anys 70 fins ara així com la seva evolució. Les Calandretas tenen un projecte pedagògic molt ambiciós amb una filosofia molt arrelada en la transmissió de valors de cooperació i de resolució de conflictes a l’aula, així com la implicació associativa dels pares.

Es portarà a terme a l’Institut d’Estudis Catalans (Carrer del Carme, 47. Barcelona), a les 18 h.


14 de novembre de 2019:

Les contribucions del CAOC a les relacions calalanoccitanes en l’àmbit educatiu.
A càrrec de :

Sra. Meritxell Pueyo Soto, vicepresidenta del CAOC i coordianadora dels cursos de llengua i cultura occitanes al CAOC.

Sr. Marçal Girbau, professor d'occità del CAOC.

En aquesta conferència, es tractarà d’analitzar les contribucions del CAOC en l’àmbit de l’ensenyament gràcies a les seves relacions i accions culturals en ambdós costats del Pirineu. Evolució de les xarxes associatives els darrers 40 anys entre el CAOC i les associacions occitanistes.

Es portarà a terme al Centre Cívic Casa Golferichs (Gran Via de les Corts Catalanes, 491. Barcelona). A les 19 h.


21 de novembre de 2019:

Les contribucions mútues entre l’Escola Catalana i l’Occitana a partir de la instrumentació pedagògica

- Sra. Annia Fraïsse, coordinadora del projecte TL (Termòmetre Lingüístic)
- Sra. Carme Rider, Presidenta de la Societat Catalana de Pedagogia

Partint de la conferència precedent, aquesta té com a objectiu les connexions entre els projectes pedagògics aplicats a Calandreta pilotats pel Centre de formació de mestres APRENE i l’Escola Catalana pilotada per la SCP. Es parlarà dels projectes pedagògics compartits, com el Termòmetre Lingüístic, una eina d’evaluació de l’adquisició lèxica del català adaptada a la llengua d’oc tant per a les escoles Calandretas, com a les escoles araneses.

Es portarà a terme al Centre Cívic Casa Golferichs (Gran Via de les Corts Catalanes, 491. Barcelona). A les 19 h.


28 de novembre de 2019:
CLOENDA DEL CICLE:

El futur de l’ensenyament a Catalunya i a Occitània: reptes per a un aprenentatge col.laboratiu en un món de canvis socials i tecnològics per al s. XXI.

Participants de la taula:
- Dr. Josep Serentill, inspector acadèmic de Lleida i de la Val d'Aran. Vicepresident de la SCP.
- Sr. Efrén Beltrán Roncal, sociolingüista en l'àmbit de l'ensenyament de l'occità.

CAOC

- Moderadora : Sra. Rosa Maria Pujol

Taula rodona on es plantejarà la greu situació de l’occità com a llengua viva i els valors que es poden promoure amb l’ensenyament de les llengües minoritzades. Les relacions calalanoccitanes per fer front a un món dominat per una Globalització uniformitzadora i el paper de l’Escola per fer ciutadans lliures. Sense oblidar el paper de les noves tecnologies com eines d’aprenentatge i la necessitat d’adaptar-les el més aviat possible a l’occità.

Seu dels Amics de la Unesco de Barcelona (Mallorca 207, pral.) A les 19 h.


Accés lliure. Aforament limitat, es recomana reserva d’assistència. 
Poseu-vos en contacte amb el coordinador del Cicle : efren_oc@hotmail.com

.