Exposició: Els primers trets de Francesc Boix | Centre d'Art Contemporani La Sala


Exposició: Els primers trets de Francesc Boix
Fins al 3 de novembre de 2019
Centre d'Art Contemporani La Sala, Vilanova i la Geltrú

Organitza Institut d’Estudis Ilerdencs
Comissaris: Ricard Marco i Ramon Barnadas
Diumenge 20 d’octubre a les 12 h.
Visita comentada a l’exposició a càrrec de Ricard Marco, comissari de l’exposició.

L’exposició mostra el fons fotogràfic de Francesc Boix, que només amb 17 anys va retratar la vida quotidiana dels fronts d’Aragó i del Segre. Aquestes fotografies van restar perdudes fins que, encara anònimes i procedents de Perpinyà, la Comissió de la Dignitat les va comprar a un antiquari de Barcelona l’any 2013. Tot seguit van ser transferides a Fotoconnexió, entitat que es va encarregar del
tractament del fons. L’autoria de les imatges de la Guerra Civil es va poder establir a través de familiars d’alguns dels retratats, mitjançant una anàlisi grafològica i per la descoberta de retrats de Boix entre els negatius. Actualment el fons es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Amb la recuperació dels negatius de la Guerra Civil de Francesc Boix es completa el llegat fotogràfic d’un jove noi del Poble-Sec de Barcelona, que ha passat a la història com un dels fotògrafs més destacats del país. 

Francesc Boix va ser un fotògraf català que desprès de la Guerra Civil Espanyola es va exiliar a França i va acabar tancat al camp d’extermini de Mauthausen. Boix es va jugar la vida per enviar els negatius fora del camp a través dels joves integrants del comando Poschacher. A la fi de la Segona Guerra Mundial, va ser l’únic català deportat que va actuar com a testimoni en els processos judicials contra el nazisme a Nuremberg i Dachau, i les seves fotografies es van utilitzar com a prova gràfica del genocidi.

.

Entrades populars