La Fundació Joan Miró i la Fundación BBVA presenten l’exposició 'Art Sonor?'


Art Sonor?
Fundació Joan Miró
Barcelona, Catalunya

Del 26 d’octubre de 2019 al 23 de febrer de 2020

Un projecte comissariat per Arnau Horta, amb la col·laboració de Martina Millà. Amb el patrocini exclusiu de la Fundación BBVA

El projecte revisa la qüestió de la sonoritat a l’art i es planteja la possibilitat d’aquesta categoria estètica. La mostra, patrocinada per la Fundación BBVA, s’articula com un recorregut rere la petjada de l’element sonor a les arts plàstiques del segle XX, de la mà del comissari Arnau Horta, reconegut expert en la creació sonora contemporània. La selecció de pintures, gravats, dibuixos, escultures i
instal·lacions comprèn un ampli arc temporal que va des de finals del segle XIX fins a l’actualitat, amb obres de trenta sis artistes de tot el món com James Abbott McNeill Whistler, Marcel Duchamp, Sonia Delaunay, Frantisek Kupka, Joseph Beuys, John Cage, Laurie Anderson, John Baldessari, Tres i Joan Miró, entre d’altres, amb una especial atenció a l’univers plàstic-sonor de Rolf Julius (1939-2011), que mai havia estat desenvolupat abans en una mostra a Espanya.

La Fundació Joan Miró presenta Art sonor?, una pregunta en forma d’exposició que revisa la qüestió de la sonoritat en l’art i es planteja la possibilitat d’aquesta categoria estètica.

La mostra, patrocinada per la Fundación BBVA, s’articula com un recorregut que segueix la petjada de l’element sonor en les arts plàstiques del segle xx, sota el guiatge del comissari Arnau Horta, reconegut expert en la creació sonora contemporània. El projecte es desplega en cinc àmbits que aborden des de l’element sonor com a font d’inspiració per als artistes visuals fins a l’art sonor com a possible categoria estètica, passant per la partitura com a espai d’experimentació, el cos com a dispositiu d’escolta o el silenci com a element discursiu i conceptual. Art sonor? aplega setanta peces, entre pintures, gravats, dibuixos, escultures i instal·lacions, que il·lustren la contínua i rica conversa que històricament han mantingut les arts plàstiques amb el so.

La selecció abasta un ampli arc temporal que va des de finals del segle xix fins a l’actualitat amb obres de trenta-sis artistes d’arreu del món, com James Abbott McNeill Whistler, Marcel Duchamp, Sonia Delaunay, František Kupka, Joseph Beuys, John Cage, Laurie Anderson, John Baldessari, Tres o Joan Miró, entre d’altres. L’univers plasticosonor de Rolf Julius (1939-2011), mai fins ara desenvolupat en cap mostra a Espanya, té una presència destacada a Art sonor?, coincidint amb el vuitantè aniversari del naixement d’aquest artista alemany.

Art sonor? recull el seu títol del text fundacional de Max Neuhaus (1939-2009), traduït per primera vegada al castellà i al català per a la publicació que acompanya la mostra i que inclou altres articles fonamentals sobre la qüestió, així com noves aportacions d’acadèmics reconeguts i el testimoniatge directe d’artistes i galeristes.


.

Entrades populars