Jiwar tanca l’espai físic de residència artística i inicia nova etapa de projectes


Jiwar Creació i Societat ha estat durant set anys i mig un espai de creació i una residència d’artistes al barri de Gràcia, Barcelona. El projecte s’inspira en la tradició mediterrània del JIWAR, mot àrab que literalment significa veïnatge. La residència Jiwar ha estat un projecte orgànic que ha suposat, al cap i a la fi, una manera de viure per a les persones que s’hi han abocat i l’han fet possible. Durant aquests anys, s’ha volgut donar coherència al projecte tot integrant una triple perspectiva del veïnatge acollint disciplines diverses en un mateix espai, potenciant la interacció amb el barri i la ciutat creant diàlegs creatius portadors de valor i, finalment, posant especial èmfasi, voluntat i recursos en acollir artistes d’imaginari no occidental.

Han passat un total de 327 artistes, dels quals 272 en els programes de Jiwar i la resta provinents de col·laboracions amb altres institucions. S’han consolidat projectes propis: Construint veïnatges (5 edicions), Xabaca (2 edicions), Programa d’Escriptura (5 edicions), l’Hort de la Vila (vigent des de 2013), Africa Centre AIR program (5 edicions), Programa d’Intercanvi (2 edicions amb Tbilissi i Marrakech) i hem desenvolupat un programa propi de beques i suport a la creació. Han comissariat unes 10 exposicions (seu del Districte de Gràcia, Centre Octubre d'Art Contemporani -València-, Centre Cívic Fort Pienc, La Violeta, Centre Cívic Pou de la Figuera), iniciat una sèrie de converses entre artistes que segueix oberta, com tantes coses encara i han sortit, sovint, al carrer (projecte La plaça Capgirada, performances de Sadik Haddari, Khanysile Mbongwa i Sachiyo Kaneko, etc.) 

Han col·laborat amb nombroses institucions: Hangar, PEN Català, CCCB, Universitat Lliure de Tblissi, Le 18 (Marrakech), Casa Asia, Fundación Tres Culturas del Mediterráneo (Sevilla), Festival Chouftouhonna (Tunis), IEMed, Mostra Viva del Mediterrani (València), CERCCA, Mitte Barcelona, ARAPDIS, NOVACT, Interarts, Institut Montserrat, Institut Vila de Gràcia, Biblioteca Vila de Gràcia, SWAB i un llarg etcètera. L'únic suport que han rebut aquests anys han estat les subvencions puntuals per projectes de l'Ajuntament de Barcelona. Ha estat un viatge difícil però apassionant.

Una primera etapa del projecte acaba amb el tancament de l’espai físic de residència. A partir d’ara s’obre un nou espai mental en què Jiwar podrà créixer treballant per continguts i a partir de projectes específics, sempre nodrint-nos del que els i les artistes d’arreu del món ens han aportat aquests anys. Un nou espai de possibles que no podria explicar-se sense la riquesa humana, l’experiència professional, la descoberta constant, la passió d’aquests set anys i mig de residències.

+ informació

.

Entrades populars