Mary Ellen Mark. Vides de dones | Foto Colectània | Fins 31 jul.


Exposició:

Mary Ellen Mark. Vides de dones
18 de març de 2021 - 31 de juliol de 2021

Exposició comissariada per Anne Morin
Foto Colectània, Barcelona, Catalunya

Mary Ellen Mark va treballar com a fotògrafa documental realitzant assajos fotogràfics innovadors i intensament vius, que exploren les realitats de la gent en situacions complexes, sovint difícils. Les protagonistes de la major part d'aquestes imatges van ser dones.

Des que es va graduar a l'Annenberg School for Communication de la Universitat de Pennsilvània el 1964 amb un títol en fotoperiodisme, fins a la seva recent mort, poc més de cinquanta anys després, Mary Ellen Mark va treballar com a fotògrafa documental realitzant assajos fotogràfics innovadors i intensament vivids, que exploren les realitats de la gent en situacions complexes, sovint difícils. Les protagonistes de la major part d'aquestes imatges van ser dones.

Mark va ser una pionera, la seva perspectiva es va avançar en el temps a l'enfocament actual de denúncia dels abusos soferts per les dones que han posat en relleu moviments com #MeToo. Ella els va mostrar a través de nombrosos projectes que exploren la vida de les dones en situacions difícils, doloroses i, de vegades, gairebé impossibles. Testimoni apassionada, l'obra de la seva vida va consistir a utilitzar la fotografia i el cinema per aprofundir en l'existència dels altres com una forma d'acceptar la seva humanitat i compartir-la amb una audiència més àmplia, proporcionant als seus subjectes una veu rellevant, sovint poderosa .

En la dècada de 1970, Mark va realitzar una sèrie de fotografies íntimes en blanc i negre de pacients del Pavelló 81, el pavelló psiquiàtric per a dones de l'Hospital Estatal d'Oregon, i va publicar un llibre de el mateix nom, Ward 81. El 1981 va veure la llum un altre volum, Falkland Road: prostitutes of Bombay, un projecte pioner del color sobre la vida de les treballadores sexuals al barri vermell de Bombai. Uns anys més tard, el seu treball sobre les missioneres de la Caritat de la Mare Teresa de Calcuta es va publicar també en format llibre, il·luminant la força i el compromís d'aquesta icona de la generositat.

La seva investigació sobre Erin Blackwell "Tiny", una jove fugitiva a qui va conèixer el 1983, i sobre el seu grup d'amics que vivien al carrer, es va convertir primer en una pel·lícula nominada a l'Oscar, Streetwise, i després, en una segona pel·lícula i dos llibres, que retraten tres dècades de la batalla d'aquesta jove contra la pobresa i l'addicció a les drogues i el seu paper com a mare de deu fills.

Mark també va fotografiar a noies adolescents en els seus balls de graduació a l'escola secundària, la qual cosa també va donar lloc a un llibre i una pel·lícula, Prom. De la seva visita al Twins Days Festival -Festival dels dies dels bessons- a Twinsburg, Ohio, va sortir un altre llibre i una altra pel·lícula, Twins

Va fer també una sèrie de fotografies i una pel·lícula sobre els membres d'un circ a l'Índia, The Amazing Plastic Lady. Per a la revista Life va aconseguir la famosa imatge d'una jove turca que va sobreviure a un terrible terratrèmol al seu país, a més de fotografiar a una família sense llar que vivia en un automòbil. A més, va fer retrats de moltes dones cèlebres, entre elles, Maya Angelou, Candice Bergen, Lillian Gish, Etta James o Twinka.

La seva obra es va publicar en prestigiosos mitjans internacionals com Life, New York Times, Vanity Fair, New Yorker i Rolling Stone i en els seus 18 llibres.

Mary Ellen Mark. Vides de dones, recopila fotografies, pel·lícules i material per explorar el treball que Mark va realitzar durant la segona meitat de segle XX documentant una gran varietat de dones en situacions diverses.

Amb motiu de l’exposició “Mary Ellen Mark. Vides de dones” que podrà visitar-se del 18 de març al 31 de juliol a Foto Colectania, la Filmoteca de Catalunya projecta dos documentals dirigits pel seu marit, Martin Bell, i protagonitzats per Erin Blackwell “Tiny”, a qui la fotogràfa va dedicar un dels seus llibres.

Fotografia: © Mary Ellen Mark.


.

Entrades populars