Exposició: Antibiografia | Centre d’Art Maristany | Sant Cugat del Vallès | 18 feb.


Propera exposició al Centre d’Art Maristany de Sant Cugat del Vallès. Es tracta d’una exposició comissariada per Alexandra Laudo i que porta per títol “Antibiografia”, que s’inaugurarà el proper divendres 18 de febrer del 2022, a les 19 h.

El Centre d’Art Maristany presenta Antibiografia, una exposició que ens convida a reflexionar sobre les relacions entre imatge, identitat, memòria i mirada.

A la sala d’exposicions s’hi podrà veure el treball dels artistes Martínez Bellido, Francele Cocco, Mateo Maté, Pere Noguera, Daniela Ortiz, Lurdes R. Basolí, Mercè Soler, Diana Tamane i el col·lectiu d’artistes Estampa. La peça de l’artista Juan David Galindo es podrà veure als entorns de la plaça Lluís Millet.

El projecte inclou també una peça artística que s’anirà fent visible a través dels perfils socials d’Instagram @centredartmaristany i @art.santcugat. 

Estampa, la comissària de l’exposició i el Centre d’Art Maristany han signat un contracte a través del qual s’atorga al col·lectiu artístic la capacitat d’eliminar de certes fotografies i vídeos de l’exposició les persones que hi apareguin.

Al llarg de la història, la major part de la humanitat ha viscut de forma anònima. Durant segles van ser poques les persones que podien testimoniar públicament la seva vida a través de relats biogràfics, o bé deixar constància del seu aspecte físic a través de retrats.

Actualment, amb l’auge dels mitjans de comunicació de masses, les noves tecnologies i la cultura digital, els recursos per a produir imatges i relats autoreferencials s’han democratitzat enormement, com també les possibilitats de compartir-los entre un immens nombre de persones, tant conegudes com desconegudes.

Deia Roland Barthes que la vida privada és aquella zona de l’espai i el temps en què no som una imatge. En un moment en què multitud d’expressions i imatges autoreferencials saturen les xarxes i impera una cultura orientada a la constant exposició i manifestació pública del jo, potser la vida i l’autobiografia poden existir només com una dissidència, com una resistència a aquesta proliferació de manifestacions. Com una antibiografia.

Aquesta exposició presenta una selecció d’obres d’artistes contemporanis que s’aproximen críticament a la imatge biogràfica i al retrat, i que a través de gestos iconoclastes, i mitjançant estratègies de supressió, ocultació i evasió ens conviden a reflexionar sobre les relacions entre imatge, identitat, memòria i mirada.
Alexandra Laudo

Fitxa tècnica

Títol: Antibiografia 

Comissària: Alexandra Laudo [Heroínas de la Cultura] 

Artistes: Martínez Bellido, Francele Cocco, Mateo Maté, Pere Noguera, Daniela Ortiz, Lurdes R. Basolí, Mercè Soler, Diana Tamane i Estampa 

Inauguració: 18 de febrer de 2022, a les 19h 

Lloc: Centre d’Art Maristany, carrer d’Àngel Guimerà número 2, Sant Cugat del Vallès 

Dates: del 18 de febrer al 14 de maig de 2022 

Organitza: Arts Visuals - Ajuntament de Sant Cugat Amb el suport de: Sorea. Departament de Cultura – Generalitat de Catalunya.


Activitats

- DIVENDRES 18 DE FEBRER, A LES 19 H

Inauguració i presentació de l’exposició a càrrec d’Alexandra Laudo, comissària de l’exposició.


- DIMARTS 1 DE MARÇ, A LES 18 H

Projecció del documental "La desaparición de mi madre", de Beniamino Barrese (2019) i xerrada posterior amb la comissària Alexandra Laudo. Documental, 1 h 34 min (VOSE)

Últim documental sobre la figura de Benedetta Barzini, model que va ser icònica en una època però que ara s’esforça per fugir del món de les imatges i desaparèixer per sempre més. En acabar la projecció, obrirem un espai d’intercanvi d’idees al voltant del documental amb la participació d’Alexandra Laudo, comissària de l’exposició.


- DIMECRES 6 D’ABRIL, A LES 18 H

Punt de Trobada, a càrrec del col·lectiu Estampa. Recorregut comentat a l’exposició a càrrec d’un dels col·lectius participants de la mostra. L’objectiu de l’activitat és la d’oferir una lectura complementària i oberta a l’exposició.


- DIJOUS 5 DE MAIG, A LES 19 H

Visita comentada a càrrec de la comissària.

Projecció de "This camera is very good" (2021) i xerrada posterior a càrrec de les autores del projecte. Vídeo. Mini DV, 16 mm i 35 mm transferits a digital.

Projecció de This càmera is very good, una peça de Lurdes R. Basolí i Ana Belén Jarrín en la que s’alternen captures familiars d’una de les artistes preses en el viatge de safari a Kènia i Tanzania (1998) juxtaposades amb fragments de Roosevelt in Africa (1909), cortesia de The Library of Congress.

Posteriorment a la projecció s’iniciarà una xerrada entre les autores, el públic assistent i Alexandra Laudo, comissària de l’exposició “Antibiografia”. La sessió anirà introduïda d’una visita a l’exposició a càrrec de la seva comissària.

Activitats gratuïtes amb aforament limitat. És necessària la confirmació d'assistència a través del correu: casaaymat@santcugat.cat


Centre d’Art Maristany
Carrer d’Àngel Guimerà, número 2

De dilluns a divendres, de 10 a 13.30 h i de 17 a 21 h
Dissabte, d’11 a 14 h i de 17 a 20.30 h
Tancat diumenge i festius

Entrades populars