Visita guiada al Pavelló de la República | Fundació Antoni Tàpies | 1 juny



L’any 1937 el govern de la República Espanyola va participar en l’Exposició Internacional de París. La guerra civil que s’estava vivint a Espanya comportà que el pavelló espanyol s’acabés convertint en un testimoni de la tràgica situació política del país.

L’edifici del Pavelló de la República va ser concebut pels arquitectes Josep Lluís Sert i Luís Lacasa com un contenidor buit d’uns 1.400 m2, gairebé sense parets i amb tres plantes. La planta baixa era oberta cap a un pati que, cobert amb un tendal, feia la funció d’auditori. La primera planta es va dedicar a la propaganda i la informació sobre la situació del país i la segona es va destinar a les seccions d’arts plàstiques i populars. Es construí amb una gran limitació de temps i materials, molts d’ells prefabricats, com panells aglomerats o de material sintètic i es va aconseguir una construcció sòbria que seguia les línies del racionalisme arquitectònic tot i el seu caràcter efímer.

Amb motiu dels Jocs Olímpics del 1992 l’Ajuntament de Barcelona encomanà la realització d’una rèplica del pavelló als arquitectes Juan Miguel Hernández León (projecte), Antoni Ubach i Miquel Espinet (execució). Des de 1994 l’edifici està cedit a la Universitat de Barcelona i ocupat pel CRAI Biblioteca Pavelló de la República.

La visita anirà a càrrec d’El globus vermell.

El globus vermell és una associació cultural que des del 2009 treballa amb l’objectiu de formar una ciutadania crítica i exigent envers l’entorn urbà i apoderar-la perquè pugui esdevenir un actor clau en la transformació de les ciutats cap a entorns urbans més sans i sostenibles.

Desenvolupa la seva tasca a través de tres canals: el cultural (visites guiades, itineraris, tallers, publicacions, exposicions, etc.); el social (participació ciutadana, esdeveniments, etc.), i el projectual (disseny, obra nova i rehabilitació sota els paràmetres de la bioarquitectura). Formen part del Projecte Educatiu de Ciutat de Barcelona i del Consell d’Innovació Pedagògica (CIP) impulsat per l’Institut Municipal d’Educació. També són signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. L’any 2012 va rebre la Medalla COAC en reconeixement a la seva tasca i el 2017 el Segell de Qualitat del CIP. Els impulsors d’aquest col·lectiu són arquitectes que, a més de la feina amb El globus vermell, compaginen la feina de projectistes amb la recerca, la docència universitària, la gestió cultural i la divulgació sobre l’arquitectura i la ciutat.

Visita guiada al Pavelló de la República
01.06.2022 a les 18.30h
Activitat gratuïta
Fundació Antoni Tàpies (Carrer Aragó, 255 - Barcelona)

Aforament limitat.
Reserves: activitats@ftapies.com
Activitat en el marc del cicle Revisions de l’exposició Goshka Macuga. En moviment.


.

Entrades populars