La pianista i matemàtica Pilar Bayer dialoga amb l'artista Ikram Bouloum sobre el món de la música




Cantar el món. Notes, ritmes i altres variacions | Cicle “Avui és Tàpies”

Avui és Tàpies és un cicle de converses intergeneracional i interdisciplinari conduït i moderat per la periodista cultural Rita Roig (Terrassa, 1997) i organitzat per la Fundació Antoni Tàpies en el marc de l’Any Tàpies. Té la voluntat d’interpretar els textos de l’artista com a punt de partida per parlar sobre problemàtiques actuals com ara l’ecologisme, l’autodeterminació dels pobles, la interculturalitat o el compromís polític de l’art.

El cicle convidarà a fer presents les paraules i el pensament de l’artista per mitjà de tretze trobades a la Fundació Antoni Tàpies en què participaran persones d’àmbits professionals diversos (cultura, educació, ciència, política, medi ambient, salut i ciències humanes) i de diferents generacions. El conjunt permetrà construir un relat polifònic que quedarà recollit en forma de pòdcast, gràcies a la col·laboració de Catalunya Ràdio, per tal de recuperar i viure el coneixement generat en un altre format i en un altre context.

De la capacitat dels artistes de captar les vibracions del moment en què viuen i saber-les transmetre, Tàpies en deia “cantar el món”. Aquesta expressió s’emmarca dins de l’amor que l’artista tenia per aquesta disciplina, on la ràdio, la música popular i els grans compositors com Wagner, Brahms, Beethoven o Pau Casals tenien el mateix valor.

Però què ens diu la música actual sobre el món en què habitem? Quins són els ritmes del present que els músics han de saber captar? I com es relaciona la música amb altres disciplines? Ens farem aquestes preguntes de la mà de Pilar Bayer i Ikram Bouloum.

Pilar Bayer és pianista i matemàtica algebrista, especialitzada en la teoria dels nombres. Va ser una de les primeres dones a obtenir un doctorat a la Universitat de Barcelona. La seva filosofia implica considerar que un problema de matemàtiques és un acte creatiu que implica un descobriment, segurament influenciada per la seva formació musical. Bayer va estudiar música paral·lelament a matemàtiques i va obtenir el títol de professora de piano. Per a ella, la música i les matemàtiques són dos llenguatges extraordinaris que ens permeten explicar fets i sensacions que les paraules no poden expressar.

Ikram Bouloum és una creadora polifacètica, productora i DJ. Les seves sessions es poden considerar literatura sonora, perquè l’artista ens vol narrar un trànsit per territoris inexplorats a través d’un estil híbrid, desconstruït i de ritmes enèrgics, que oscil·la entre sons contemporanis difícils d’encasellar com el reggaeton, el gqom, el tarratxo, el dembow, el bass o electròniques més experimentals. De pares marroquins, en els seus concerts combina l’amazic, el català i l’anglès per construir ponts entre tradicions musicals i literàries, sense deixar de parlar des d’un present rabent.

El cicle “Avui és Tàpies és enregistrat en directe com a podcast per a Catalunya Ràdio. Accediu a tots els podcast.

Programa complert del cicle Avui és Tàpies.

Data: 20 febrer | 18:00-20:00
Lloc: Fundació Antoni Tàpies (Carrar Aragó, 255, Barcelona, Catalunya)
Preu: 3€
Durada: 1 h

L’acte compta amb la col·laboració de Catalunya Ràdio.




Entrades populars