Catalunya ja torna a tenir les 4 columnes de Puig i Cadafalch com a símbol nacional

La reinauguració de les 4 columnes de Puig i Cadafalch
per Jordi Berenguer


Avui, finalment, s'han reinaugurat a Montjuïc les 4 columnes de l'arquitecte Puig i Cadafalch, que la dictadura espanyola de Primo de Rivera va fer enderrocar fa 83 anys pel sol fet de ser un símbol de catalanitat. 

Les quatre columnes de Puig i Cadafalch van ser erigides l'any 1919 i el dictador va decidir enderrocar-les l'any 1928 i va seguir amb l'eliminació sistemàtica de tots els símbols públics de catalanisme per evitar que tinguessin cap ressò mediàtic durant l'Exposició Universal de 1929. Al mateix temps, la dictadura va tergiversar tot el sentit arquitectònic que Puig i Cadafalch havia projectat a Montjuïc i la majoria de noms i símbols encara no han estat restituïts: el Palau del Saber Antic o Palau de les Nacions, va ser canviat per Palacio Nacional i actualment és el Museu Nacional d'Art de Catalunya; el poble espanyol es deia originalment Iberona, i estava dedicat als pobles d'Europa i de la Mediterrània, al llegat cultural que compartim tots els pobles d'herència hel·lènica, i actualment, en canvi, està dedicat als pobles d'Espanya. La plaça Espanya també tenia un altre nom, etc. 

El dia d'avui representa un pas endavant cap a la restitució dels nostres símbols nacionals, és un pas endavant cap el despertar nacional de Catalunya, però encara ens falta camí i convé tenir-ho present: Puig i Cadafalch tenia previst situar sobre cada columna, una victòria alada, representant així la nació catalana vitoriosa. Les figures alades però no han estat restituïdes tot i que el pressupost de l'Ajuntament ja estava aprovat, atès que Enric Pedrosa, president de la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans, va demanar que no es posessin, al·legant que no li acabaven de fer el pes. Al mateix temps, també demanava que a la placa del monument s'hi especifiqués que era un monument d'homenatge als patriotes catalans de tots els temps. Personalment penso que està molt bé que es facin monuments d'homenatge als patriotes catalans, però les quatre columnes tenen un altre significat i, per tant, em sembla molt més correcte que a la placa hi posi simplement el que és: "Restitució, com a acte de justícia històrica, de les quatre columnes enderrocades per la dictadura l'any 1928 pel seu caràcter de símbol de Catalunya". 

Realment les quatre columnes que representen els quatre pals de la senyera catalana, estan plenes de simbolisme i ens connecten amb la cultura hel·lènica. El temple de la deesa Atenea Niké de l'acròpoli grega està formada també per quatre columnes jòniques. Montjuïc és l'acròpoli catalana i caldrà seguir lluitant per a que es restitueixi l'obra de Cadafalch de forma completa, només així ens podrem encaminar vers el despertar nacional i la independència de Catalunya. 

Us recomano, a qui us interessi el tema, aquesta entrevista i conferència d'en Jordi Salat, escriptor i investigador que originalment va impulsar la campanya de restitució de les quatre columnes: 

Conferència de Jordi Salat sobre les quatre columnes 
http://www.vimeo.com/20051138 

'S'ha espanyolitzat i adulterat l'esperit original del complex de Montjuïc de Puig i Cadafalch'. 7 de febrer de 2011
http://www.artneutre.net/2011/02/sha-espanyolitzat-i-adulterat-lesperit.html 

L'engany de Puig i Cadafalch 
http://www.directe.cat/punt-de-mira/115953/l-engany-de-puig-i-cadafalch

Llibre les 4 columnes catalanes de Jordi Salat
http://www.laclosca.cat/contents.php?id=35

Entrades populars